OffNews.bg

Росен Плевнелиев: Изходът от кризата не е революция

Изходът от настоящата криза не е революция, а последователни правилни стъпки в правилната посока.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с известния полски икономист Лешек Балцерович, който е на посещение в България, съобщиха от прессекретариата на президентството.

Политическите партии се нуждаят от „насрещен натиск“, но с конкретни и добре формулирани искания, беше подчертано на срещата. У нас обаче липсва политически консенсус и диалог, посочи държавният глава.

По думите му политическата нестабилност в страната влияе демотивиращо на предприемачите и инвестициите, като са  необходими по-активни мерки на институциите и на местните власти в подкрепа на бизнеса. Той подчерта, че кризата в България не е икономическа, макроикономическите показатели са стабилни и това се дължи не просто на стриктната фискална политика, но и на изградената фундаментална култура на стабилност в условията на Валутен борд.

Според проф. Балцерович сред големите постижения на България са именно Валутният борд, стабилната банкова система и ниският публичен дълг. „Такава стабилност не е лесно да бъде постигната“, допълни икономистът и посочи, че с мерките, предприети от българската Централна банка през 2007 г., страната ни е избегнала „ирландския сценарий“. Проблемите на страните в Европа обаче са национални и изискват национални решения и това все по-добре се разбира от правителствата в Европа, коментира още Лешек Балцерович.