OffNews.bg

Плевнелиев за focus.de: Олигарси влияят върху медиите и обществените поръчки

За съжаление в България има малка група от олигарси, която е все още много влиятелна. Те оказват влияние на медиите и на разпределението на обществени поръчки, заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за престижния германски седмичник "Фокус". Dnevnik.bg днес публикува превод на цялото интервю.

Господин президент, вече месеци наред хиляди гневни хора се събират пред вашия дворец и пред парламента. Поела ли е България по пътя на хаоса?

Ситуацията в страната е напрегната и за съжаление нестабилна. Затова съм много обезпокоен. Имахме вече две големи протести вълни през тази година, три правителства и една парламентарна криза. България трябва да извърви докрай пътя си към една модерна демократична държава. Като цяло гражданите имат много малко доверие на политиците, защото вече много пъти са били разочаровани.

Днес това са гражданите, а не политиците, които задвижват демократичните промени. Това може да се види и от положителната му страна – появява се гражданско общество.

Вероятно малко късно, 23 години след падането на желязната завеса и шест години след влизането в ЕС?

Радвам се, че българите, които впрочем са много търпеливи, междувременно се включват активно в процесите в страната и упражняват директен контрол над работата на политиците. В цяла Югоизточна Европа демократичните промени все още не са приключили. За съжаление след 23 години преход не можем да се гордеем с нашата демократия. Правосъдната система все още не функционира достатъчно ефективно. Партиите воюват една срещу друга, липсва национален консенсус за икономическите и политическите приоритети. Трябва дори да внимаваме да не се върнем назад към една продължителна нестабилност.

Изглежда точно това се случва във вашата страна. Имате правителство, доминирано от социалистите, което се опира на подкрепата на крайнодясна партия и назначава партийни функционери от стария апарат на държавни позиции!

Вярно е, че сега на ключови позиции успяват да застанат хора, които са пленници на комунистическо мислене и дори са сътрудничели на тайните служби. Това въобще не ме прави щастлив. Противопоставям се на такива тенденции, защото съм обещал на българския народ да защитавам и да доизграждам демокрацията.

Стигат ли ви правомощията за това?

Аз съм по-скоро представителна фигура, имам обаче право на вето и съм избран пряко от населението. Това ми дава един изключително силен глас. Ние сме нация с много таланти и активни млади хора. Искам да освободя пътя към бъдещето за тях, за да могат да оставят силите на миналото зад гърба си. За съжаление тук има малка група от олигарси, която е все още много влиятелна. Те оказват влияние на медиите и на разпределението на обществени поръчки.

Тоест и при усвояването на евросредства. Не беше прекалено рано еврочленството на България?

Категорично не. Еврочленството на България и Румъния беше правилна и важна крачка. Сега принадлежим към едно семейство с особени ценности. Все още не изпълняваме всички от тях, но те дават на гражданите ориентация. Те все по-силно изискват. Доверието в Европа в тази страна е много голямо. Германия също е много високо ценена.

Все повече българи изглежда се насочват към Германия, дори и заради социалната помощ.

Вярвайте ми, тези числа са преувеличени. В голямата си част, хората, които са привлечени от Германия, са трудолюбиви, от каквито тук имаме нужда. Това е един от най-големите ни проблеми – че подаряваме таланти на други нации.