OffNews.bg

Перник иска 20 фургона за бедстващи

Община Перник ще поиска 20 фургона за настаняване на бедстващи граждани. Това стана ясно днес на пресконференция на кмета Росица Янакиева. Тя съобщи, че общината разполага с четири жилища от резервния си фонд, които също могат да бъдат използвани.

Прекратени са отпуските на общинските служители от "Пътно строителство", "Териториално и селищно устройство" и от данъчната служба. Деловодството и данъчната служба ще работят през предстоящите почивни дни.

Общо 14 екипа оценяват нанесените щети. До понеделник документите трябва да бъдат готови за внасяне в междуведомствената комисия към Министерския съвет. В лошо състояние са четири детски градини. Две от тях ще бъдат съборени и ще се изградят отново. Янакиева ще иска да се увеличи броят на учениците в отделните групи, за да могат да бъдат преразпределени децата в други детски заведения.

Вероятно ще се наложи и преместване на няколко училища, които имат проблеми със сградите си. Кметът на Перник апелира гражданите сами да започнат възстановяване на жилищата си, защото отпускането на средства по закон е след предоставени от тях документи.

Досега са постъпили пет молби за спешно настаняване. Вчера са заведени 320 молби, а днес до обяд - 352 молби, за щети, нанесени на частния жилищен фонд.