OffNews.bg

Мая Манолова обясни как се правят избори с фалшиви бюлетини

Бюлетините се попълват предварително с вота за съответната партия, слага се печат (както знаете имаше и много излишни печати за тези избори). Избирателят носи в себе си предварителната бюлетина, влиза в тъмната стаичка, прави се, че попълва дадената му от секционната комисия, излиза с предварителната, която получава втори печат.

Така депутатът от БСП Мая Манолова обясни механизма за манипулирането на вота с фалшиви бюлетини в предаването на Кеворк Кеворкян по Нова тв. Манолова беше автор на сигнала за 350 000 надпечатани бюлетини два дни преди парламентарните избори, складирани в печатницата "Мултипринт" в Костинброд. Заловените тогава бюлетини, предназначени за различни райони на страната, обаче не бяха попълнени.

По думите на депутатката тя самата е наблюдавала този механизъм при последните местни избори в Кюстендил. На последните парламентарни избори тя получила сигнал от политик от дясна партия във Враца за така манипулиран вот: "раздали на хората бюлетини, попълнени с ГЕРБ, дали им по 40 лв".

Друг вариант за фалшификация, посочи тя, е предварително подготвен чувал с бюлетини и протоколи от секциите и купуване на секционни комисии с цел да си затворят очите за подмяната. На въпрос как би могло да стане това, при положение, че във всички избирателни комисии в страната имаше представители на опозицията, Манолова отвърна: "хората са много бедни, за едни смешни пари могат да го направят".

Прокуратурата започна проверка за надпечатаните 350 000 бюлетини, но до момента не е повдигнала обвинения. Дни след избухването на скандала и след парламентарните избори съпартиецът на Манолова Петър Кънев, собственик на печатница "Демакс" (отпечатала изборните протоколи за последния вот), коментира, че е стандарт и е съвсем нормално фирмите да надпечатват между 0.5 и 5 % от поръчката и че въпросните бюлетини са в стандарта.