OffNews.bg

Из досиетата на митрополитите в Светия синод: Кирил и Натанаил (част I)

През януари тази година Комисията по досиетата обяви, че 11 от общо 15 митрополити от Светия синод имат агентурно минало. Без досие се оказаха само патриарх Максим и владиците Амбросий Доростолски, Гавриил Ловчански и Николай Пловдивски.

OFFNews реши да изчете досиетата им и да разкаже какво са правили владиците в ДС.

Досиетата са много и изключително обемни, затова ще ги разкажем в цяла поредица. Ако някакви интересни факти липсват, значи още не сме стигнали до тях и ще ги разкажем в следващите статии.

Кирил и Натанаил пратени в Зографския манастир

Варненският митрополит Кирил и Неврокопският Натанаил били избрани от ДС да бъдат свръзката в Гърция и да докладват за ситуацията в Зографския манастир

Митрополит Кирил е вербуван през 1976 г. като агент „ Ковачев” от своя чичо полк. Христо Маринчев, а по-късно, през 1989 г., и като агент „Владиславов”. Зачислен е към Първо главно управление на ДС (ПГУ) в „Културно-историческия отдел”.

Според документите Кирил е взимал присърце задачата си. Проявявал е дисциплина и инициатива при изпълнението на задълженията си в Гърция. Той е вярвал, че работи за доброто на Църквата и за опазване на българското.

С оперативните агенти на службата пък е работил с охота. Отбелязано е, че първоначално не е имал представа, че се сприятелява с агент. Поетапно му е представена същността на неговата задача.

Старателно е събирал и представял събраната информация. Давал е подробни сведения за хората и събитията. В досието му има собственоръчно прилежно написани сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи и др. Става ясно, че Кирил е вербуван за секретната разработка „Цитадела”, чиято цел била внедряване на агенти в Зографския манастир. По-късно тази разработка става основата за тайната операция "Маратон", чрез която оригиналът на "История славянобългарская" е изнесен от Зограф от български агент.

Самият манастир бил разделен на лагери и Кирил се спречкал с управителя Порфирий. Резултатът бил, че Порфирий го издал на гръцките служби, че влязъл в страната за 4 дни, а останал 5 месеца. Гърците поискали обяснение от българската страна и това наложило Кирил да бъде изтеглен.

"Нека сега проследим отец Йоан. Отец Йоан е потаен човек, за него няма нищо свято освен парите и властта", написал Кирил. Той е бил задържан от гръцката полиция за чужденци "Аподолон", защото се държал грубо с местните власти.

От досието става ясно още, че преди за замине за Гърция, Кирил е бил изпратен от ДС да мине курс по фотография. Бил е снабден с личен фотоапарат, за да може намясто да заснема документи, икони и други предмети на архитектурата и изкуството, които представляват интерес.

От своя страна Натанаил също бил изпратен от ДС в Зограф.

Вербуван е през 1978 г., а от 1980 г. е секретен сътрудник „Благоев”. Също като Кирил е предавал информация за Първо главно управление на ДС (ПГУ) в „Културно-историческия отдел”.

Натанаил бил подходящ за задачата на ДС, защото по онова време е студент в Духовната академия в Атина.

В досието му също има собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи, отчети и др.

Той имал заръка да се сприятели с братството в манастира и да научи за отношението към българските монаси. Приканван е да се държи дружелюбно с духовниците и да поднася малки подаръци на някои от тях. Службите в България имали съмнение, че се използват български земи около Зографския манастир, за да се продават на гърци, живеещи в чужбина. Задачата на Натанаил била да разучи каква е връзката на управителя на манастира Порфирий с „вражеските емигранти”. 

Неврокопският митрополит давал и информации за състоянието на останалите славянски манастири в Гърция, сред които сръбският „Хилендар” и  руският „Св. Панталеймон”. Смятало се, че имало опити от гръцка страна за заличаване на славянските следи от манастирите.

Натанаил се е ползвал с подкрепата на ДС и дори е бил предложен за повишение. Ръководителят му полк. Маринчев е препоръчал младия духовник пред патриарх Максим да го „повишат в звание”.

Следва продължение.