OffNews.bg

Алексей Петров остава в ареста

След близо тричасово съвещание състав на Софийския градски съд прецени, че няма основание мярката за неотклонение на Алексей Петров да бъде променена.

Съдът заседава по мярката от сутринта, когато беше представена подробна съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на Петров. Съдия Румяна Ченалова прецени, че здравословното състояние на Петров може да бъде наблюдавано и в затвора.

На Петров са направени поредица от изследвания, от които става ясно, че болките в кръста, от които той се оплаква са в следствие на стара дискова херния, която той има от приблизително 10 години, както и деформиране на дясната бедрена става. Износването на ставните хрущяли, което е установено от медиците, се обяснява с интензивни физически натоварвания и спортни травми. Петров е бил подложен на рехабилитационни процедури както и на медикаментозно лечение за облекчаване на болката. Според лекарите състоянието на подсъдимия е "умерено", но прогресира и се утежнява с годините. Според тях условията в ареста биха спомогнали за влошаването на състоянието на арестанта, но това не може да се предвиди с точност.

Адвокатите на Петров призоваха съдът да не се позовава на становището на прокуратурата, Петров да бъде подлаган на рехабилитационни процедури всеки път, когато състоянието му се влошава.

Незаконни СРС

Най-голяма тежест за решаване на мярката за неотклонения, съдът отдаде на приложеният към делото един том със специални разузнавателни средства. Записите са направени с помощта на свидетеля Пламен Устинов, който провел няколко срещи с Петров и брат му, като разговорите са стигнали до МВР. Според съд записите не са направени по установения в НПК начин. Въпреки това обаче, съдържанието в тях, което беше подложено на съмнение от самия Петров, не можело да се пренебрегне. Съдия Ченалова смята, че от тях става ясно, че Петров, макар и не в прав текст, внушава на Устинов какво да бъде поведението му в съдебната зала. Срещата се състояла няколко дни свидетелят да бъде разпитан в съда. "Съдът отчете, че от фразите, интонацията и взаимотношенията на двете страни в разговорите им, става ясно, че към Устинов е отправено внушение какво да каже или не", мотивира се съдебният състав. Въпреки това в решението на съда се заявява категорично, че няма отправени заплахи в прав текст, което обаче било обяснимо, като се вземе пред вид образованието и Петров и Устинов, техният опит в службите, както и съмненията, че разговорът се записва.

Това беше досатъчно съдът да мотивира потвърждаването на ареста, защото Петров може отново да въздейства на свидетели и да възпрепятства процесът на правораздаване.

Показания под въпрос

Преди произнасянето на съда по мярката за неотклонение, адвокатите му отново подложиха на съмнение откровеността на прокурорския свидетел Пламен Устинов. Адвокат Васил Василев спомена два случая, в които Устинов е прикрил факти по следствието. Едният случай е друга среща на свидетеля с Алексей Петров, която според Василев също била записана от службите, но не е приложена по делото. От другата му среща с Петров ставало съвсем ясно, как Устинов прави опити да провокира подсъдимия, като няколко пъти го пита каква да каже в съда. Отговорът на Петров - да каже истината.

Вторият случай на лъжесвидетелстване бил този с поръчковите убийства. Устинов твъдреше, че е получил поръчки от Петров да ликвидира бизнесмените Васил Божков и Гриша Ганчев, както и друг свидетел по делото - Георги Цветанов. По тези сигнали Софийската районна прокуратура е отказала да образува наказателно производство, поради липса на доказателства, а в прокурорското постановление се казвало, че твърденията не Устинов са лъжа, аргументира се адвокат Василев.

От своя страна наблюдаващият прокурор по делото Милко Момчев заяви, че въпреки "някои неточности" в показанията на Устинов, следва те да бъдат кредитирани, защото от тях ставало ясно, че Момчев е привикан от Петров. Срещата не е била по инициатива на Устинов, както твърди защитата. Той се позова на направените записи, от които ставало ясно не само, че върху свидетеля е оказван натиск, но и че единия от адвокатите - Ваня Траянова, обещала добра защита на Устинов, ако бъде привлечен към наказателна отговорност.

СРС в почивката

Въпреки, че съдия Ченалова оповести, че решението на съда по мярката на Петров ще бъде ясно в 14.30 часа, съвещанието на съдебния състав продължи близо три часа. Това породи съмнения у защитата на Петров. Според Васил Василев твърдението на председателя на състава е неприемливо от гледна точка на правото. А това, че се е позовал на интонацията от разговора е необяснимо, защото не може да се види интонация, ако се разговорите бъдат четени на лист хартия. "Това категорично говори, че в тези часове може би съдът е слушал записаното със СРС-та. По този начин, ако го е направил, защото аз не виждам по какъв начин някой може да се позовава на интонация, той е процедирал по абсолютно недопустим от правото начин – събирайки доказателства извън съдебното заседание, изграждайки си убеждение със средства, които не са приети, изслушани и проверени по реда на НПК", каза Василев.

Алексей Петров ще обжалва мярката си пред Софийския апелативен съд. Адвокат Василев обаче за пореден път посочи, че от правителството се дава знак, че Алексей Петров трябва да стои в ареста и цитира изказвания на вътрешния министър и на премиера още от 2010 г. "Няма никаква промяна в това отношение, промяната е, че ние започнахме все по-малко в съда да се занимаваме с право и това е големият проблем", посочи защитникът. Въпреки, че ще обжалват обаче, той не е оптимист за заседанието на следващата съдебна инстанция. "Аз честно казано от тия процеси, които текат от няколко месеца в Апелативния съд, не съм особен оптимист, защото изпълнителната власт вече си изгради булевард, по който през обществото минават обществено значимите дела. Това са делата, които правителството иска на всяка цена да спечели и този булевард започва от Софийски градски съд, минава през апелативния – има прекрасно трасе, и стига до Върховния касационен съд, който пръв направи реверанс на изпълнителната власт. Ето тази магистрала, която откри изпълнителната власт, е най – ценната им магистрала", подчерта адвокатът.