OffNews.bg

93 "бивши" държавни гори били на косъм от продажбата

Общо 93 преписки за продажба на парцели, вече изключени от държавния горски фонд, са на финалната права. Това обяви министърът на земеделието Мирослав Найденов днес пред парламентарната комисия за разследване на корупция по високите етажи на властта (комисията Яне Янев). Той бе извикан за изслушване по повод скандала "Дюнигейт", но освен доклада по този казус, предостави на Янев и пълен, по думите му, списък с процедурите за преобразуване и продажба на държавни гори от 2003 г. досега - общо 1515 преписки.

В отговор на Мая Манолова от левицата, която заяви, че тези преписки не са приключени само по причина на избухналия скандал с дюните, Найденов заяви: "ако съм щял, да съм ги подписал". "Нямаше да подпиша и за ваше съжаление не съм подписвал такива продажби", добави после министърът.

Заседанието бе доминирано от пререкания между депутатите от левицата и от ГЕРБ за партийната вина в случая с дюните и за приноса на двете управления в неизгодната за държавата разпродажба на горите. Заместничката на Найденов Светлана Боянова, сложила подписа си под продажбата на терена от 29 дка. в Несебър за пореден път заяви, че в документално отношение тя въобще не е продала дюни - информацията за наличие на пясъчните дюни въобще отсъствала в книжата, подписани от нея. "Аз не търча по плажовете, за да проверявам всеки един имот", заяви Боянова, чийто началник преди седмица беше тъкмо "по плажовете" в Несебър по повод скандала.

"По този начин вие утре може да продадете "Александър Невски" или градинката зад руската черква", сряза я Манолова.

В дискусията Найденов и Боянова се ползваха с безпрекословната подкрепа на депутатите от ГЕРБ и на Янев. Стигна се дотам, че докато той говореше за несебърския проект на плажната ивица (той попада в зона Б на Черноморското крайбрежие), Пламен Нунев от ГЕРБ измърмори "ама каква плажна ивица".

В крайна сметка с гласовете на ГЕРБ и Янев комисията взе причудливото решение да повика за изслушване в петък за горите 4 представители на бившия кабинет - лидера на БСП Сергей Станишев и тримата бивши министри Валери Цветанов (на земеделието), Джевдет Чакъров (на околната среда) и Ивайло Калфин. Калфин, който е депутат в Европарламента, ще бъде викан на основание, че като вицепремиер той е внасял предложенията за преобразуване и продажба на гори в Министерския съвет по времето на тройната коалиция.