OffNews.bg

1,6 млн. живеят под прага на бедност от 216 лв. месечно

1,6 милиона българи в момента живеят под прага на бедност - почти всеки четвърти у нас разполага с под 216 лева месечно.

Това сочат резултатите на Института за социални и синдикални изследвания към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). 

Данните показват, че 4-членно семейство от двама възрастни и две деца трябва да разполага с 2264 лева, за да покрива задължителните си месечни разходи за храна, дрехи и жилищни разходи.

Средно на човек са му необходими 566 лева на месец, за да покрива разходите си за жилище, храна и дрехи, сочи изследването.

Има вероятност от ново повишение на цените на ток и парно, което е възможна от 1 юли. Всяко по-нататъшно повишение на цените без нарастване на доходите ще означава ново обедняване, при това за все по-голяма част от българските домакинства, сочи изследването на КНСБ.

С общ доход на едно лице от домакинството под определения праг на бедност от 216 лева живеят 1 600 000 българи. Над определения праг за издръжка на живота живеят 1,2 българи. Масово българинът разполага с 310 лева на член от домакинство - това са 3,4 милиона лица.

В сравнение с предходната година разходите за храна намаляват от 36 % на 33%, но се увеличава делът на разходите за поддържане на жилище - вода, електроенергия, горива за битови нужди.

България продължава да заема последното място и в класацията по размер на заплащане за един час труд - тук той струва средно 3,7 евро. В Румъния е 4,4 евро, в Латвия – 6 евро, Белгия – 37,2 евро, Люксембург – 34,6 евро, Дания – 38,1 евро, Франция – 34,2 евро.

Средно в Европейския съюз един час се заплаща по 23,4 евро.