OffNews.bg

Медиана: ГЕРБ трупа преднина, а разликата между ПП-ДБ и ''Възраждане'' се топи

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) събират най-много негативи от сегашната политическа ситуация. ГЕРБ получава 23,3% електорална подкрепа, ПП-ДБ - 18%, "Възраждане" събират 15,4%, ДПС взимат 12,9%, БСП - 9%, а "Има такъв народ" получава 5,4%. 

Това сочат резултатите от социологическо проучване на агенция "Медиана". Изследването е проведено в периода – 18 - 24 юли 2023 г. с 976 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "Mediana" и е реализирано със собствени средства.

Агенцията посочва, че основната промяна в обществените нагласи е повишената тревожност по отношение на опасността от световна война. Само за три месеца хората, които смятат, че има сериозна опасност от световна война (в която и България ще бъде засмукана) се е увеличил с 16% и вече това са близо половината от пълнолетното население (47%).

Наблюдава се засилващ се стремеж към изолационизъм - дистанциране на България от конфликта в Украйна, дистанциране от еднопластовата оценка „добри-лоши“ (и в този смисъл дистанциране от основния наратив на ЕС и НАТО), дистанциране от еврозоната. Грубо казано, общественото мнение се консолидира около разбирането „Светът се тресе, отива на лошо – сега не е времето да се долепваме плътно до когото и да било!", посочват от "Медиана". 

65% смятат, че България не трябва да дава оръжие за Украйна (17% са „за“); 60% считат, че в този конфликт България не трябва да подкрепя нито Русия нито Украйна и трябва да бъде максимално неутрална (19% са за подкрепа на Украйна; 9% смятат, че трябва да подкрепяме Русия).

"Медиана" отбелязва, че има остър дисонанс между вижданията на мнозинството в обществото и ежедневно прокламираните цели на мнозинството в парлемента

Още резултати от изследването: 

За кои политици (независимо от вашите политически предпочитания и симпатии) бихте казали, че са наистина добри политици? 

Правителството на Николай Денков вдъхва ли надежда или напротив - разочарова?

Правителството на Николай Денков полезно ли е за България и трябва ли да управлява възможно най-дълго или напротив - то е вредно за страната и трябва да си отиде възможно най-скоро?

Смятате ли, че има опасност от световна война в блицко бъдеще (следващите една-две години)?

Според вас трябва ли България да дава оръжие на Украйна?

Според вас, България трябва да подкрепя Украйна в конфликта с Русия, трябва да подкрепи Русия или пък да бъде максимално неутрална в този конфликт?

Смятате ли, че е добре България да въведе еврото (да заменим лева с евро) в близките 2-3 години?

Според вас трябва ли да се проведе референдум (да се питат хората преди да се въведе еврото) преди да сменим лева с евро?

Ако има референдум за въвеждане на еврото бихте ли гласували за въвеждането на еврото или за запазване на лева?

Кое е по-близо до вашето мнение - кой и как управлява страната зависи преди всичко от избора на хората или кой и как управлява страна не зависи (много малко зависи) от избора на хората?

Смятате ли, че България е суверенна държава, която сама определя своята вътрешна и външна политика?