OffNews.bg

Сводка на войната: Лъжлива пропаганда на немски с руски актьори

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Киев отново повиши тона към "предателите". Реакцията на властите по случая с Юрий Аристов, депутат от управляващата партия "Слуга на народа" и ключова фигура в Комисията по отбрана и разузнаване на Радата, беше незабавна. Този човек, който в средата на юли е прекарал няколко дни на почивка със семейството си на Малдивите, в разгара на войната и заобикаляйки законодателството, регулиращо дейността на държавните служители, ще бъде отстранен от длъжност и подведен под съдебна отговорност. В обръщението си към нацията снощи неговият бивш приятел Володимир Зеленски говори за "държавна измяна" (без да го назовава). Поне трима други депутати са обвинени в сътрудничество с Русия: Евгений Мураев, Александър Пономарьов и Вадим Рабинович. Само Пономарьов, който е заподозрян, че е доставял гориво и оборудване на руските окупатори в Бердянск, се намира в Украйна. Мураев е избягал във Виена, а Рабинович вероятно е в Израел. Те са членове на забранени сега проруски партии, грози ги до 15 години затвор.

На руското посолство в Кишинев е наредено да намали персонала си с две трети. В момента руското представителство в Молдова има 84 дипломати и технически персонал, но скоро ще останат само 25, според молдовското външно министерство. "Това решение е резултат от многобройни неприятелски действия срещу Молдова, които не са свързани с дипломатическия мандат, както и от опити за дестабилизиране на вътрешната ситуация в нашата страна", се казва в изявление на министерството. Както посочват властите в Кишинев, в момента в посолството им в Москва работят само петима дипломати. Руските служби са особено активни в Молдова поради близостта на страната с Украйна и Приднестровието - самопровъзгласена проруска република, където е разположен голям контингент от руската армия. Неотдавнашно журналистическо разследване обърна внимание и на факта, че на покрива на руското посолство в Кишинев всяка година се монтират все повече сателитни чинии и предавателно оборудване, както и че има редовна ротация на служители на руските служби, специализирани в електронното разузнаване и хакването на компютърни мрежи.

Лидерът на "Вагнер" в Беларус е идентифициран. На 20 юли в лагера "Осиповичи" в Беларус Евгени Пригожин каза на бойците си, че от този момент нататък ще бъдат под заповедите на някой си Сергей с кодово име "Пионер". Проектът "All eyes on Wagner", който обединява френски и международни специалисти на африканския континент, успя да идентифицира този човек. Смята се, че става въпрос за Сергей Чубко, роден в семейство на военни от град Чернивци в Югозападна Украйна, близо до границата с Румъния и Молдова. Баща му се е сражавал в Афганистан в състава на съветската армия. След разпадането на СССР семейство Чубко се премества в Новоросийск в Руската федерация. От 1994 г. до 2002 г. Чубко служи по договор в руската армия и се сражава в Чечня, наред с други места. След това работи за частна охранителна компания. През 2003 г. Сергей Чубко е назначен за ръководител на комисията по младежките въпроси в кметството на Новоросийск, а през 2005 г. става заместник-ръководител на администрацията на селския район Мишак. През 2017 г. се присъединява към наемническата групировка "Вагнер", с която се сражава в Сирия, а след това и в Либия, където оглавява щаба на групировката. На 2 юли 2021 г. Чубко става ръководител на оперативния отдел на "Вагнер" в Централноафриканската република.

Пропаганда: видеоклип показва как германският народ бива обиран, за да се осигурят средства за Украйна. Немскоезичните проруски канали в Телеграм излъчват много ефектен едноминутен филм, който показва как германско семейство от идиличен немски град е лишено от цялото си имущество, когато група германски войници почуква на вратата им, отнема всичко ценно в къщата и окачва на стената портрет на украинския президент Зеленски. Бащата на семейството е принуден да повтаря "Хайл Зеленски". Този филм, който има всички белези на професионална продукция, напомня на онези, които преди няколко седмици се разпространяваха в социалните мрежи, за да представят Франция като враг на африканския народ, за разлика от силите на групата на Вагнер, представени като освободители. Този път мишената е Германия заради подкрепата ѝ за Украйна. Във видеото се посочва, че Берлин е похарчил повече от 22 млрд. евро за подпомагане на страната. Според рускоезичната служба на Радио Свобода видеото вероятно е заснето в Русия; във всеки случай всички актьори, играещи в него, са руснаци. И "немското" видео се радва в момента на голям успех в Русия.

And the 'mother' is the Russian actress Julia Konyukhova https://t.co/twWKNZPaUO pic.twitter.com/B5OpijIh9t

— Mark Krutov (@kromark) July 26, 2023

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук