OffNews.bg

Смъртността от COVID-19 в САЩ, Великобритания, Израел и България: къде сме ние

В четирите държави от 21 юли досега върлува поредната вълна, предизвикана този път от Делта варианта на коронавируса. Общо наблюдение е също отсъствието на ограничителни мерки за летния период. Хората пътуват сравнително спокойно, посещават заведения и водят нормален живот.

Различията между държавите са основно в нивата на ваксинация. Към 21 септември те са съответно за САЩ - 54,1%, Великобритания - 65,03%, Израел - 63,6% и България - около 18%. Единствено нашата нация драстично изостава във ваксинацията на населението.

Сега да прегледаме смъртността за периода 21 юли – 21 септември, изразена в брой починали на 1 милион жители. Тя е съответно за САЩ - 210 (общо 70 003 починали), Великобритания - 96 (общо 6523), Израел - 121 (общо 1123) и България - 295 (общо 2037 починали). България твърдо държи най-високия брой умрели от коронавирус, с три пъти повече от първенеца Великобритания.

На какво се дължи тази голяма разлика?

Причините, без съмнение, са комплексни. Значение имат ефикасността на здравната система, климатът, плътността на населението и др. Тези фактори обаче трудно се оценяват и изразяват с конкретни числови стойности и затова по-важно значение имат безспорните факти. Това са нивата на ваксинация и типа на използваните в съответната страна ваксини.

Най-общо могат да се направят два извода:

Най-високата смъртност се установява в държавата с най-ниското ниво на ваксинация, т.е. България. Броят на починалите от коронавирус обаче не е правопорпоционален на равнището на ваксинация, което показва и наличието на други фактори.

Най-ниската смъртност се наблюдава във Великобритания. Островът има сходни нива на ваксинация със САЩ и Израел и обяснението за това е в типа на прилаганата ваксина. Докато в другите две държави се използват 100% РНК, то във Великобритания близо половината от ваксинираните са с вирусна/векторна ваксина. Повтарят се изводите, направени след зимно-пролетната вълна на Алфа варианта, че най-добрата защита срещу фатален край се установява след прилагане на вирусни/векторни препарати.

Имайки предвид горното, за всяка държава могат да се дадат някои конкретни препоръки. Например в САЩ през пролетта администрацията на президента Джо Байдън реши да спре прилагането на "Астра Зенека" и заложи само на иРНК ваксините. Това се оказа огромна грешка, която явно коства живота на хиляди граждани.

За България препоръките са ясни. Трябват максимални усиля за вдигане на ваксинацията и, на второ място, стремеж за увеличаване на дела на хората с вирусни/векторни препарати, който за момента е около 20%. При подходящи нива и тип на ваксинация само през последните 2 месеца България можеше да предотврати поне половината от фаталните инфекции, т.е. да се спасят 1000 наши граждани.

Тези 1000 българи сега са като „данък“ нерешителност, политиканстване, невежество, включително на медицинския персонал, и агресивно антиваксърство.