OffNews.bg

Разсмей ме пак с 'десен ГЕРБ'

Да се забрани свободното предлагане за апартаменти за краткосрочно настаняване! Ако собствениците им не са ги категоризирали - да плащат жестоки глоби! Още по-жестоки глоби за електронните платформи - Booking, Airbnb, Expedia, Homeaway, Rentbyowner, Facebook, дръзнали да ги предлагат! Направо да се забрани достъпа до такива "зловредни" сайтове!

Ако онзи ден някой ми беше казал, че в българското Народно събрание е внесен подобен законопроект, щях да си помисля, че през нощта шумкарите пак са слезли от Балкана.

Уж не е 9 септември и уж не е 1944 г. Само че все повече вони на такова.

Гадното усещане няма как да не горчи когато въпросните щуротии се предлагат от уж десни политици - председател на бюджетната комисия в парламента (Менда Стоянова, ГЕРБ) и зам.-председател на НС (Валери Симеонов, Обединени патриоти).

Разбира се, в това да удариш дребния бизнес и стопанската инициатива на хората, даващи жилища за нощувки, само за да не стоят празни хотелите, няма нищо дясно. Обратното на дясното е. И не е друго, ами пример за изтръскан от нафталина аналогов лобизъм.

Да ударим малкия бизнес

Нека да видим всъщност кои са засегнатите от законотворчеството на тандема ГЕРБ-ОП. 

Първо - това са хората, имали неблагоразумието да инвестират в недвижими имоти или тези с по няколко реституирани жилища. Във всеки случай не са избирателите на леви партии.

Второ - това са собствениците на ресторанти, кафенета, магазини и таксита. На практика всички други в туристическия бранш без хотелиерите. И през последните години бизнесът им специално в големите градове цъфти благодарение на отдаващите жилища през социалните платформи.

Трето - столичният кмет Йорданка Фандъкова би трябвало да е бясна от "приятелския огън" на подобен налудничав законопроект, който не само е директен удар срещу редица частни бизнеси, но и шамаросва общинските приходи. Достъпните цени на апартаментите под наем осигуряват стотици хиляди чуждестранни и не само чуждестранни туристи, които увеличават приходите от продадени билетчета за градския транспорт, фестивали, концерти, музеи, опера и т. н.

С шарените групи чужденци, организирали сами пътуванията си, София изглежда по-космополитна, приветлива и по-малко ориенталска!

Изобщо подобна законодателна промяна е пример за неадекватност със света, в който живеем. В него споделената икономика винаги ще побеждава праисторическото мислене, така характерно за родните управници.

Кое е дясно и кое ляво?

Въпреки категоричната победа на ГЕРБ на миналите евроизбори премиерът Бойко Борисов изобщо не се опита да прикрие гнева си от това, че голяма част от демократичната общност в столицата подкрепи Мая Манолова за кмет и гласува срещу Фандъкова. Упрекна "Демократична България", че се е сдушила с бившите комунисти и е гласувала против десния кандидат на балотажа. 

Бившият президент и настояща половинка на синоптичката Деси Банова Росен Плевнелиев отиде и по-далеч. 

"Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясно мислещ човек от ръководството на "Демократична България", което влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф", каза той укорително.

Само че дясното на ГЕРБ е все по-трудно откриваемо.

Сегашната наказателна акция срещу Booking, Airbnb, Expedia, Homeaway, Rentbyowner и Facebook изобщо не е първото посегателство на т. нар. "селска десница" срещу споделената икономика, разбирай срещу гражданите на България и като потребители, и като възможности за бизнес. По същия начин, пак при управление на Бойко Борисов, бе ударен Uber в столицата, само и само за да бъдат обслужени интересите на няколко големи таксиметрови компании.

Дясно е да дадеш повече икономическа свобода и да намаляваш съществуващите регулации. Ляво е да измисляш нови и да пречиш.

В туристическия бранш, особено в сферата на градския туризъм, през последните няколко години у нас се случиха и хубави неща. Те обаче нямат нищо общо с държавните политики и министерството на Николина Ангелкова. София и големите градове се напълниха със стотици хиляди туристи, които са тук само благодарение на нискотарифните авиокомпании като "Райънеър" и "Уиз еър" и изгодните места за нощувки, предлагани от платформи като Booking и Airbnb.

Тук е добре да припомним и че друг десен министър от ГЕРБ, финансовият Владислав Горанов подписа от името на България инициатива, която води до поскъпване на самолетните билети - директна щета срещу туризма ни. 

Майтапът "десен ГЕРБ" на практика може да бъде допълван още и още. Например със следизборните призиви от страна на властта общините да слагат 20 процента надбавка върху данъка на доходите. Или пък с прословутата програма за безплатно саниране.

А някои разправят, че комунизмът си бил отишъл!