OffNews.bg

Престъпление ли е, че Танева си върши работата и хваща нарушителите?

Свидетели сме на безпрецедентна атака към провежданата от страна на Министерство на земеделието и храните политика. В тази ситуация не можем да скрием и да не отчетем направеното през последната година от земеделския министър Десислава Танева за всеки един производител в сектор „Земеделие“. И да, тази политика е в интерес на тези, които реално се трудят, но е факт, че същата разрушава лоши практики. И всички тези данни и факти са публични.

За миналата година от 20 120 бенефициенти по схемите за обвързана подкрепа на 4 453 не са изплатени субсидии, защото не са открити културите по време на проверка.

Престъпление ли е български министър да лобира и да защитава българските производители? Престъпление ли е, че институциите си вършат работата и хващат нарушителите?

В резултат на завишените проверки, на кандидатите, при които са установени нередности не им е извършено плащане. Средствата по отделните схеми са разпределени на коректните земеделски стопани, като в резултат на това ставката им е завишена средно с 15%.

Не можем да отречем откритата политика на министър Танева и как всяко едно решение за сектора се обсъжда със заинтересованите страни.

През последните месеци министър Танева е на прицел, защото лобира регионалните български продукти да намерят място в търговските вериги. Приетото постановление, с което се задължават веригите да предлагат регионална българска продукция започва да дава своя резултат. Все повече производители са търсени от вериги. Тази мярка винаги е искана от бранша, но никой до този момент нямаше смелост да я въведе.

---------------

Авторът е председател на Асоциацията на млекопроизводителите и млекопреработвателите