OffNews.bg

Демокрацията е болна. Защо отслабва доверието в нея

Недоволството на гражданите в развитите страни и неудовлетворението от демокрацията се намират на най-високото си ниво за последните 25 години.

Това е заключението на специалисти в Кеймбриджския университет, изследвали обществените нагласи, на базата на 3 500 анкети в 154 страни с участието на около 4 млн.души, предаде Би Би Си. Основният въпрос на проучванията е доволни ли са хората от функционирането на демокрацията в съответната държава, или не.

Социолозите в Кеймбридж се занимават с това изследване от 1995 г., а за някои страни имат данни от 1970-те години.
„В целия свят демокрацията е болна. Ние установихме, че неудовлетворението от демокрацията нараства достатъчно дълго време и е достигнало историческия си максимум, особено в развитите страни“, казва авторът на доклада Роберто Фоа.

Най-зле са нещата във Великобритания и САЩ. Делът на недоволните по света от 48% през 1995 г. е скочил до 58% през 2019 г.

Ръст на положителното възприемане на демокрацията е наблюдаван през последните десетилетия на миналия век. Това е времето на падането на комунизма в Източна и Централна Европа, и на всеобщата подкрепа за подема на демокрацията.

През последните 10 години е настъпило определено разочарование и в отношението към демокрацията се появява устойчива негативна тенденция. Според авторите на изследването това е политическа и социална реакция на финансовата криза от 2008 г., на миграционната криза от 2015 г., както и на някои външно-политически провали.

Във Великобритания доверието в демокрацията е нараствало стабилно 30 години и е достигнало своя пик в първите години на новото хилядолетие. Но през 2005 г. махалото се обръща в обратна посока на фона на икономическите проблеми и вътрешно-политическите скандали, като например историите с компенсациите на личните разходи на депутатите.

Анкетите, проведени в навечерието на парламентарните избори през декември 2019 г., показват продължаващо отслабване, вероятно свързано с потъването в политическата безизходица около Брекзита.

Докато през 1995 г. неудовлетворените от състоянието на демокрацията във Великобритания са 47%, през 2005 г. делът им пада до минимума от 33%, но преди изборите през 2019 г. вече е 61%.

В САЩ нивото на одобрението в периода 1995-2005 г. е в порядъка на 75%, но е последвано от драматичен и неочакван срив до под половината. Според д-р Фоа подобен цинизъм е обикновено явление в някои страни, но в САЩ той означава сериозен тласък в самооценката.

Експертът свързва това както с отминалата финансова криза, така и с ръста на политическата поляризация и недоверието сред обществото.

В същото време някои европейски страни показват противоположна тенденция. Нивото на удовлетворението от действащата демокрация е достигнало историческия си максимум в Дания, Швейцария, Норвегия и Нидерландия.

Разочарованието от демокрацията и ръстът на популизма – това не е причина, а симптом, казват социолозите. „Доверието в демокрацията отслабва, защото демократичните институции не се справят достатъчно добре с главните проблеми на нашето време – от икономическите кризи до глобалното затопляне. За да възвърне своята легитимност демокрацията, това трябва да се промени“, подчертава Роберто Фоа.