OffNews.bg

Борисов е женен за Севда, Гълъб Донев е премиерът. BgGPT още се учи

Веднага след пускането на българския езиков модел, зададохме няколко въпроса на BgGPT, за да установим как се справя.

Получиха се някои доста смешни отговори.

Попитахме българския изкуствен интелект:

Кой е Бойко Борисов?

Ето какво ни отговори BgGPT:

Бойко Методиев Борисов е български политик, който е бил министър-председател на България от 2009 до 2013 г. и отново от 2014 до 2017 г., както и от 2017 г. до момента. Той е лидер на политическа партия ГЕРБ (Граждани за европейско развитие на България).

Борисов е роден на 13 юни 1959 г. в Банкя. Преди да влезе в политиката, той има богат опит в правоприлагането, като достига ранг на генерал-лейтенант в МВР. Той ръководи службата за борба с тероризма и организираната престъпност в София.

Като министър-председател Борисов ръководи няколко правителства в коалиция с различни партии. Неговият мандат е белязан от икономически растеж, инфраструктурни проекти и приемането на България в Шенгенското пространство. Той обаче е изправен и пред критики относно корупционни скандали, свобода на медиите и съдебна независимост.

Борисов е женен за Севдалина Арнаудова и има дъщеря Венета и син Иван.

В този отговор има 18 твърдения. Повечето от тях са верни.

Бойко Борисов наистина е бил министър-председател от 2009 до 2013 г. и отново от 2014 до 2017 г. Наистина започва третия си мандат през 2017 г., но той не продължава към момента. Не продължава и към онзи момент, за който BgGPT твърди, че има данни (това ще видим по-долу).

Борисов наистина е роден на 13 юни 1959 г. в Банкя, наистина достига ранг на генерал-лейтенант в МВР и наистина има дъщеря на име Венета.

С извесни уговорки могат да бъдат приети за верни и твърденията:

Неговият мандат е белязан от икономически растеж, инфраструктурни проекти.

Той обаче е изправен и пред критики относно корупционни скандали, свобода на медиите и съдебна независимост.

Категорично не са верни твърденията, че той е женен за Севдалина Арнаудова, че има син Иван и че при неговото премиерстване България е приета в Шенгенското пространство.

По-скоро неверни са твърденията:

Преди да влезе в политиката, той има богат опит в правоприлагането - връзката между охранителна дейност и правоприлагане е твърде условна.

Той ръководи службата за борба с тероризма и организираната престъпност в София - под такава служба ние разбираме ГДБОП. Но с известна условност може да се приеме, че става дума за времето, в което Борисов е бил главен секретар на МВР. Със сигурност нито ГДБОП, нито МВР са регионални служби, но все пак офисът им е в София, и формално може да се приеме, че не е лъжа, че ги ръководи в София.

Като министър-председател Борисов ръководи няколко правителства в коалиция с различни партии - истината е, че ръководи 2 такива коалиционни правителства. Дали 2 е равно на няколко? По-скоро - не.

Равносметката е 12 и 6 неверни твърдения.

Не е зле, но още е далеч от желаното.

На въпроса кой е министър-председател на България BgGPT отговаря:

Към последната ми актуализация премиерът на България е Гълъб Донев. Той беше назначен от президента Румен Радев на 2 август 2022 г., след като правителството на Кирил Петков беше свалено с вот на недоверие.

А на въпрос какъв е съставът на правителството в момента, подробно изрежда кабинетът на Гълъб Донев.

Доста по-добре българският изкуствен интелект се справя с въпроса.

Кой е Румен Радев?

На него отговаря така:

Румен Радев е български политик и 5-ият президент на Република България, встъпил в длъжност на 22 януари 2017 г. Той е избран като независим кандидат, подкрепен от инициативен комитет, на президентските избори през ноември 2016 г.

Радев е роден на 18 юни 1963 г. в Димитровград. Завършил е Висшето народно военно училище „Васил Левски“ в Долна Митрополия през 1987 г. със специалност „Пилот за ВВС“ и Военната академия „Георги Раковски“ в София през 1992 г. със специалност „Командно-щабна операция“. Той също така е завършил генералщабен курс в САЩ.

Преди да влезе в политиката, Радев служи като пилот и командир на бойно авиокрило във Военновъздушните сили на България. Той достигна чин генерал-майор и се пенсионира през 2016 г.

По време на президентството си Радев се застъпва за силна и независима съдебна система, реформа на изборното законодателство и подобряване на икономическото състояние на страната. Той често критикува корупцията и състоянието на демокрацията в България.

Румен Радев е женен за Десислава Радева и имат две деца.

Тук няма нито едно напълно невярно твърдение, но за сметка на това доста полуневерни и подвеждащи.

Радев не е петият, а шестият президент на България. Но, ако броим президентите, които са избрани чрез пряко гласуване, наистина е пети, както е написано и в Уикипедия. 

С Десислава Радева нямат общи деца. Имат 3, а не 2, от различни бракове. 

При цялото изреждане на военната му кариера е изпуснато най-важното - че е бил командващ ВВС. Подобно е положението и с президенстването му - изредени са спорни оценъчни твърдения, но са пропуснати важни обективни факти.

Изключително добро описание обаче BgGPT дава на Корнелия Нинова, в него не открихме нито една грешка. За сметка на това езиковият модел тотално е смесил биографиите на Радан Кънев и Христо Иванов и приписва на единия постъпки на другия и обратно.

Очевидно е, че BgGPT още се учи. Затова към момента бълва интересни смешки. Аз например научих за себе си, че съм писал книги, че съм работил неподозирани неща и че съм доста по-стар.