OffNews.bg

Установиха полицаите, използвали физическа сила при задържане на един от протестите

Полицаите, използвали физическа сила по време на протестите на 10 юли, са установени, съобщават от СДВР. Те няма да изпълняват задълженията си до приключване на проверката спрямо тях. 

"Във връзка с публикувани видеоклипове в средствата за масово осведомяване, касаещи употреба на физическа сила от полицейски служители по време на протестите пред сградата на Министерския съвет, ръководството на Столична дирекция на вътрешните работи е разпоредило дисциплинарна проверка по реда на Закона за МВР. Проверката е възложена на комисия от ръководни служители на дирекцията", пишат от полицията. 

Комисията е изискала и анализирала необходимите материали, като в хода на проверката е установила полицейските служители, заснети във видеоматериала.

Продължава активното събиране на доказателства за изясняване на фактическата обстановка, като в рамките на следващата седмица резултатите ще бъдат оповестени.

Събраните материали ще бъдат изпратени на районна прокуратура.

Припомняме, че на 10 юли, петък, в интернет бяха разпространени кадри, показващи как петима полицаи завличат хора към колоните на МС. Има и видеозаписи, на които се вижда как двама полицаи натискат на земята човек, а други трима го ритат, включително и по главата. 

Същият ден се провеждаха два протеста - единият в защита на президента Румен Радев, а другият в защита на премиера Бойко Борисов. Напрежението ескалира след края на протестите, когато на пресечката на "Раковска" и "Дондуков" привържениците на Радев опитаха да спрат автобусите, с които се опитваха да си тръгнат докараните от провинцията привърженици на ГЕРБ.