OffNews.bg

Сайт продавал незаконно учебници за ВУЗ срещу по-малко пари и вирус в компютъра

Сайт, разпространяващ учебници за подготовка по различни университетски специалности без заплащане на авторските им права, спря дирекция "Киберпрестъпност" към Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) в координация с Европол и под ръководството на Софийската районна прокуратура, съобщи Министерството на вътрешните работи (МВР).

Сайтът е https://www.7print.bg/ и в момента цялото му съдържание е недостъпно. На началната му страница се изписва текст, указващ прекратяването дейността поради установена престъпна дейност, свързана с нарушаване на правата върху обекти на интелектуалната собственост.

Сайтът е спрян вчера.

Собственикът му е установен.

Сайтът е продавал копия на учебници и книги на занижени цени без съгласието на авторите и издателите им. Те се разпространявали чрез сайта и чрез няколко копирни центъра в София. Става въпрос за над 13 хил. произведения.

Ползвайки сайта, потребителите са заразявали компютърните си системи със зловреден софтуер - пишат още от МВР в съобщението си до медиите.

Иззети са документи и дигитални устройства, чрез които се е осъществявало незаконното препредаване.

Операцията е осъществена в координация с Европол в рамките на ЕMPACT (програма за мултидисциплинарно и многоведомствено оперативно сътрудничество за борба с организираната престъпност на ниво ЕС с приоритетна дейност по борба и разрушаване на престъпни мрежи и престъпни дейности на индивидуални предприемачи, участващи в престъпления срещу интелектуална собственост, ръководена от България).