OffNews.bg

Рекорд на 'Капитан Андреево': Задържаха над 3,7 млн. лева в кеш (видео)

За два дни служители на митническия пункт "Капитан Андреево" са установили три случая на недекларирана валута в автобуси, като само при един от тях са намерени над 1,6 млн. евро. Общата сума на намерените пари в брой в трите автобуса е 3,7 млн. лева. 

Това стана ясно на брифинг от зам.-директора на ТД "Митница-Бургас" Стефан Марашев и зам.-райнонния прокурор в Хасково Мария Кирилова.

Недекларираните 1,6 млн. евро са най-голямата сума, намирана на българска граница, посочи Марашев и допълни, че от началото на годината е открита недекларирана валута за 9 млн. лева при 14 случая - предимно евро, долари и британски паунди.

За периода от януари до май има 10 дела за недекларирана валута при излизане от страната за над 7 млн. лева. За сравнение, миналата година за периода е имало две дела за 1 млн. лв., каза зам.-районният прокурор.

На 27 май около 23:30 часа на МП "Капитан Андреево" пристигнал автобус с турска регистрация, пътуващ от Румъния през България за Турция. Пред митническите служители 30-те пътници и шофьорът, турски гражданин, не са декларирали стоки, лични вещи и валутни ценности.

След проверка с рентген служителите установили зони с подозрителна плътност. При физически контрол на четири различни места в автобуса са открити общо 40 пакета с банкноти в евро. Общото количество на откритата недекларирана валута е 1 610 870 евро с левова равностойност 3 150 589 лева.

Ден преди това в други два турски автобуса, пътуващи също от Румъния за Турция, са открити недекларирани общо 282 700 евро (552 912 лева). При митнически проверки в единия автобус са открити 162 700 евро, укрити в тайник между шофьорската и пасажерската седалки, а в другия - 120 000 евро, укрити във фабрична кухина в тавана.

Между трите случая няма връзка. Задържаните шофьори са направили самопризнания.