OffNews.bg

Протести и напрежение във Факултета (видео)

Стотици граждани излязоха по улиците на столичния квартал “Факултета” на протест пред полицейското КПП на един от изходите към квартал Красна поляна. Чуваха се викове “Оставка”.

При недоволството във „Факултета“ е задържан един нарушител, който е установено, че е бил с ограничителна заповед, каза след протеста директорът на СДВР гл. комисар Георги Хаджиев. Той посочи, че до полицейско присъствие в квартала се е стигнало, след като е подаден сигнал, че жена се нуждае от полицейска помощ, защото е била нападната.

Органите на реда ще извършат проверка дали действията на жителите на квартала са провокация и са били предварително организирани. „Не мога да коментирам възгласите за оставка“, каза още Хаджиев.

Повод за протеста е напрежение между полицаи и няколко жители на квартала възникнало вчера вечерта, когато полицаите не допуснаха няколко души да излязат до супермаркета, който е точно до КПП-то. Стигна се до употреба на сила от страна на полицията. Версията на полицията е, че гражданите са били в нетрезво състояние и искали да отидат за още алкохол. Версиите на местните жители са две. Според едната мъжете са отивали за храна до магазина, а според втората отивали на работа.

За последните два дни в махалите са изследвани 160 човека с бързи тестове за коронавирус. 20 от тях откриха заразени с COVID-19, но само 10 са потвърдени с PCR метода. Много обаче са контактните лица. За това “Факултета” и другият гетизиран квартал “Филиповци” бяха поставени под блокада и от там може да се излиза само за отиване на работа или лекар.

Протестът продължи около 1 час, след което местните жители се разотидоха. По време на протеста видимо не се спазваха никакви мерки за дистанция и протестиращите бяха събрани плътно един до друг. Повечето от тях бяха с маски. 

„Столичната община ще предостави над 3000 декларации, които ще раздадем на хората. Даже ще обособим места да може да седнат, да си ги напишат", каза Красимир Димитров, директор „Аварийна помощ и превенция“ в Столичната община.

Трети ден продължава и интензивната дезинфекция – особено около граничните КПП-тата, където тези дни се очаква струпване на най-много хора.