OffNews.bg

Полицаите с тест за наркотици и алкохол преди всяко дежурство

Тестове за алкохол и наркотични вещества преди всяко дежурство ще бъдет правени на полицаите. Новината съобщи пред бТВ главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Ако даден служител бъде хванат с положителна проба за алкохол и наркотици, срещу него ще започне дисциплинарно производстви и респективно, ще последва уволнение.

Дисциплинарно наказание без уволнение ще има за служител на МВР, чиято проба е положителна, но той не шофира, съобщиха още от МВР.

От януари 2023 година влиза в сила и Наредба за действия при установяване на служители след употреба на наркотични вещества, която ще регулира всички възможни провинения и последващите действия на МВР.

Според главния секретар на МВР Петър Тодоров проблемите с личния състав на МВР са натрупвани с десетилетия, а основните пропуски са в подбора, обучението, възпитанието и контрола над служителите.

До новите мерки се стига след като само за дни се натрупаха няколко случая на служители на реда, които бяха хванати да шофират под въздействие на алкохол и наркотици.