OffNews.bg

Павлова: Предотвратихме загуба на човешки животи, още като оправихме дупките на "Ечемишка"

ГЕРБ изрази позицията си за инцидента в тунел "Ечемишка" на магистрала Хемус, при който падна лампа в тунела, която уби жена на място в колата й.

Бившият строителен министър Лиляна Павлова коментира, че ГЕРБ винаги са казвали, че изграждането и ремонтът на инфраструктурата са били изключително важен приоритет на управлението им, зад който са инвестирали стотици милиони.

"Винаги сме казвали, че това е важно. Асфалтът не се яде, но безопасността на мостовете и тунелите са тези, които съхраняват или довеждат до загуба на живот“, коментира Павлова.

Тя уточни, че по време на мандата й са оправили големите дупки на виадукта. "Може би сме предотвратили загуба на човешки животи още тогава. През 2015 г. ремонтирахме АМ „Тракия“ за над 100 млн. лв. инвестиции, направихме виадукта при Елешница“, изреди ремонтите, направени от ГЕРБ Павлова. 

После Лиляна Павлова обясни, че на тунел „Ечемишка“ от 2005 г. до септември 2016 г.не са извършвани никакви ремонти.

Тя изрази съболезнования на близките на загиналата жена при нелепия инцидент в тунела. 

"Оправдан е гневът на хората и гражданите, на семейството на загиналата, защото темата за това какво е състоянието на съоръженията е важна и актуална", каза още Павлова. 

По думите й има множество тунели, виадукти в изключително лошо състояние. „Ако нашата държава не намери най-добрия начин да инвестира 1 млрд. лв. годишно, да правим ремонт и рехабилитация именно на тези съоръжения, освен строителството на нови, пътищата няма как да бъдат подобрени и тяхната безопасност също“, каза още Лиляна Павлова.

По последна информация профилактика на тунела "Ечемишка" е била направена през септември 2016 г., но не е имало индикации за възможни проблеми, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). 

Директорът на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ обясни, че преди ремонта на едната тръба на тунела, която е в по-лошо състояние, е направен преглед на осветителите и електроинсталацията. Движението в нея е било пренасочено след като са били подменени няколко осветителни тела и е направен прегледа на конструкцията.