OffNews.bg

Брегово бедства, под вода са хиляди декари и дворове на къщи

Бедственото положение остава в сила за видинската община Брегово - залети са хиляди декари земеделски земи и дворове на къщи. Наводнени са и помпени станции.

Прекъсната е дигата по река Делейнска на около километър от видинското село Иново, където също беше обявено бедствено положение вчера. До мястото не може да достигне техника.

Извършено геодезично заснемане на района, за да се оцени рискът, каза зам.-кметът на Видин Цветан Асенов пред БНР:

„До дигата в момента е невъзможно да се пристъпи под никаква форма, отникъде, с никаква техника, за да се предприемат спешни мерки, за да се възстанови дигата“.

Ако се наложи, в Иново ще бъде направена временна дига, за да се предпазят къщите от наводнение.

Бедственото положение ще е в сила до седмица.

Към момента няма опасност от замърсяване на питейната вода в Брегово, заяви снощи управителят на област Видин Албена Георгиева след заседание на кризисния щаб. В това я уверили представители на ВиК.

Служители на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението“ във Видин са извършили оглед на дигите на река Тимок край Брегово. Набелязани са критичните участъци, като е разширен процепът в една от тях за по-бързо оттичане на водата обратно в Тимок. След като премине проблемната ситуация, от Напоителни системи ще предприемат мерки за заздравяване на дигите.