OffNews.bg

Бивш кандидат-депутат от ДБ се оплака от полицейско насилие

За полицейско насилие, породено от искане за легитимиране на полицаи, разказа бившият кандидат за депутат от "Демократична България" Виктор Иванов във Facebook. Към публикацията си Иванов е прикачил и видео, на което се вижда как двама полицаи го дърпат и бутат, както и събарят друг мъж на земята. 

Случаят е от нощта на събота срещу неделя в подлеза на НДК. Иванов обяснява, че докато е с приятели, двама полицаи искат да ги обискират. Тогава бившият кандидат-депутат иска от тях да се легитимират и да обяснят какво налага да се направи обиск. 

"Двамата полицаи започнаха да се държат много и ненужно агресивно. Отново помолих да се легитимират, изтъквайки, че такъв е законът и те го знаят. Предложих да отидем в 4-о РПУ и да направим обиска там, което доведе до по-високи нива на агресия и крясъци: "Не ми казвай какво да правя, вади всичко от джобовете", пише още Виктор Иванов.

Той допълва, че двамата униформени са опитали да го наблъскат в патрулката, паркирана наблизо. Тогава Иванов предложил да се легитимират, след което сам да влезе в полицейския автомобил, но получил отказ. Наложило се полицаите да извикат още петима униформени. 

"Докато съм с белезници се оказва, че съм нападнал физически старшията и съм го ухапал по глезена, за което той си бил извадил медицинско в МВР болница и щял да ме съди. Същата МВР болница, в която пребити от МВР млади хора излизат с документи, че нямат драскотина", пише още той. 

На видеото, споделено от него, се чува как полицай наистина казва: "Тоя ме ухапа". Докато мъж пита пита униформените защо не се легитимират, един от полицаите го събаря на пътното платно, по което преминават коли. 

Падналият мъж и преминаваща кола

"В самото 4-о РПУ и двамата продължиха да отказват да се легитимират, което е записано на техните камери. На първия час ми беше показана значка със счупени/липсващи номера. Питах ги защо репресират граждани - МВР било репресивен орган. И двамата бяха на по 27-30 години", пише Виктор Иванов.

По думите му двамата му приятели не са били претърсени.

Кандидат-депутатът се надява униформените да бъдат наказани, а "в най-добрия случай - уволнени".

МВР: Образувани са дисциплинарни проверки срещу полицаите 

Образувана е дисциплинарна проверка спрямо полицаи, заяви на брифинг началникът на 4-о Районно управление в столицата Кристиан Тонев.

По думите му мъжът е бил в компания с още двама души и видимо е личало, че са употребили алкохол. Единият казал на другите, че в него има марихуана, която ще изпуши вкъщи. Заради това намиращите се в близост полицаи решили да му направят проверка.

Началникът на 4-о РПУ е категоричен, че колегите му са се легитимирали. Той допълни, че на всеки гражданин може да бъде извършена проверка.

Мъжът, на когото полицаите искали да направят обиск, отказал да съдейства и започнал да обижда униформените. Заради това той е арестуван, но при опита да бъде качен в полицейския автомобил, мъжът станал агресивен, отказал да се подчини и ухапал единия полицай по коляното. По случая има образувано досъдебно производство, каза още Тонев. 

Преди брифинга от районното излезе арестуваният Виктор Иванов, който обясни, че е спорил с полицаите около 15 минути, а после е арестуван.

Иванов обясни, че е арестуван заради твърдението, че е ухапал полицай. Мъжът допълни, че ще обжалва заповедта си за задържане, като уточни, че при обиска у него не е открито нищо незаконно.