OffNews.bg

Как да преживеете лятната жега с малко дете: 6 съвета

Ако за възрастните високите температури са проблем, който могат да разрешат, за детето са опасни, тъй като терморегулационната система на организма му е несъвършена. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да облекчите състоянието му:

1. Къпете го по-често

Банята преди сън не е абсолютно правило през лятото. Използвайте топлото време и слънчевата вода, за да доставите удоволствие на детето и да го разхладите.

2. Не оставяйте детето да плаче продължително

От плача то се загрява. Успокоявайте го. Възможно е да му е твърде горещо – обтрийте лицето и крайниците с кърпа, натопена в хладка вода.

3. Давайте му по-често вода

Ако все още го кърмите, правете го по-често, това ще му осигури необходимото количество течности. На децата, навършили 6 месеца, предлагайте хладна, но не и студена вода.

4. Обличайте детето адекватно

Памучното одеялце и чорапките не са добра идея. Леките, естествени материи на дрехите ще улеснят терморегулацията му.

5. Проветрявайте стаята, в която се намира детето, по-често

Можете да сложите влажна кърпа върху прозореца, това ще овлажни въздуха и ще охлади помещението.

6. Махнете обиколника на креватчето

Това ще даде възможност на въздуха да циркулира свободно. Освободете се и от гумирания протектор, той създава условия за прегряване.

Следете състоянието на детето и своето собствено. Не се страхувайте да проветрявате по-често помещенията или да си организирате „извънпланово“ къпане. Това само ще облекчи живота на детето в летните жеги.