OffNews.bg

Внесен е обвинителният акт срещу Васил Божков за ощетяване на хазната от хазартни такси (допълнена)

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу Васил Божков и длъжностни лица от закритата вече Държавна комисия по хазарта за организирана престъпна група, създадена с цел изнудване, длъжностни и корупционни престъпления, съобщиха от СГП.

Наказателното производство е образувано през 2019 г. от закритата Специализирана прокуратура.

Освен Васил Божков като ръководител на ОПГ, подсъдими са още деветима, които са посочени само с инициалите си. Сред тях са съпругата му Елена Динева и двама началници на закритата Държавна комисия по хазарта, един директор на дирекция и един експерт. Синът на Божков не е сред тях, обяви малко по късно наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Хазартният бос ще бъде съден като като подбудител. Според прокуратурата има достатъчно доказателства, че длъжностни лица от ДКХ в нарушение на служебните си задължения са допуснали да не се таксуват и да не се събират в пълен обем дължими такси по Закона за хазарта. В резултат на това бюджетът е бил ощетен с близо 560 млн. лв.

Щетата е за 500 млн. лв., уточни Кънев. 

Наблюдаващият прокурор обясни, че Божков е с обвинение и за изнудване и рекет на конкурентите му. Членовете на ДКХ са били подкупвани, като Васил Божков е обвинен и за това. Няма да има други обвинени. Длъжностни лица от финансовото министерство са разследвани, но по друго дело и Кънчев не даде подробности за него, тъй като не е наблюдаващ по това разследване.

Резултатът от подкупите е, че в продължение на четири години и половина обвиняемите таксували дружествата на Божков неколкократно по-ниско, отколкото е била нормалната ставка, посочи Кънев.

Разпитани са били 250 свидетели, обвинителният акт е от над 3000 страници, събрани в 250 тема.

Това дело не е единственото срещу Васил Божков. Преди време приключи разследването по делото за престъпна група за убийства, изнасилвания, изнудване и подбуждане към убийства, където Божков също е основен герой.

В момента той продължава да е под домашен арест и прави втори опит за основаване на политическа партия. При старта на разследванията Васил Божков се пресели в Дубай за 3 г. Той бе арестуван на летището при завръщането му.

Божков твърди, че е бил рекетиран от бившия премиер Бойко Борисов и някогашния финансов министър Владислав Горанов да им плаща десетки милиони подкупи "из рЪка в рЪка", за да развива хазартния си бизнес. Но прокуратурата не откри данни за извършено престъпление и разследването бе прекратено.