OffNews.bg

ВАС пита КС може ли съдебните инспектори да работят след изтичане на мандата

Върховният административен съд се обърна към КС за тълкуване на няколко изключително важни за функционирането на съдебната власт въпроси - има ли от 2 г. инспекторат; какво ще се случи, ако не бъде избран нов Висш съдебен съвет; какви са последиците от отказа на парламента да избере членове на конституционноустановени органи. 

КС е сезиран от Пленума на Върховния административен съд (ВАС) с единодушно гласувано искане за задължително тълкуване на основния закон, с което да се сложи край на споровете, съобщи "Лекс".

Въпросите са поставени заради кризата с Инспектората към ВСС, но "подобна хипотеза би могла да възникне и по отношение на други постоянно действащи органи, чиито изборни членове са с определен мандат", уточняват от ВАС с намигване към предстоящия избор на нов съдебен съвет.

Мандатът на главния инспектор Теодора Точкова и на членовете на ИВСС изтече преди 2 г. Народното събрание отдавна трябваше да попълни квотата си, но тъй като по Конституция е необходимо мнозинството от 2/3 от депутатите, протака решението си.

Предстои и попълването на ВСС. 

ВАС поставя два въпроса за тълкуване от конституционните съдии:

1. Прекратяват ли се с изтичане на мандата им правомощията на главния инспектор и инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет или те продължават да изпълняват своите функции до избирането от Народното събрание на нов главен инспектор, съответно инспектори?

2. Конституционно допустимо ли е преустановяване за неопределено време на дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет поради изтичане на мандата на главния инспектор и инспекторите и бездействие на Народното събрание, задължено по Конституция да избере главния инспектор и инспекторите?

Върховните магистрати смятат, че казусът с ИВСС е довел до разнородни тълкувания и колебания в актовете на съдилищата. Те припомнят, че историята с ИВСС се повтаря и още първият главен съдебен инспектор Анна Караиванова остана на поста си дълго след изтичането на мандата ѝ заради невъзможността на парламента да избере нов шеф. Тогава тя подаде оставка, а и самият ВАС излезе с решение, което фактически стабилизира актовете на ИВСС от периода след края на мандата ѝ.