OffNews.bg

Зеленски поиска ЕС спешно да приеме Украйна по специална процедура

Украйна поиска от ЕС незабавно присъединяване по нова специална процедура.

Това обяви във видеобръщение днес преди обед президентът Володимир Зеленски. Той изрази убеждение, че това е възможно и заяви: "Ние го заслужаваме".

"Искаме от Европейския съюз незабавното присъединяване на Украйна по нова специална процедура", каза той, цитиран от украинската агенция УНИАН.

Зеленски благодари на европейските лидери за "безпрецедентната подкрепа" и затварянето на небето за Русия.

4500 руски воеоннослужещи са загинали във войната, обяви Зеленски. Той добави, че при артилерийски обстрел в Украйна са били убити 16 деца, а 45 са ранени.

Досега руската страна не е обявила какви са човешките ѝ загуби от войната.

Украинците с боен опит ще бъдат освободени от ареста и ще могат да се "поправят", като се включат в най-горещите точки. Освен това за някои участници в АТО (Зоната на антитерористичната операция или зоната на АТО е термин, използван от медиите, обществеността и правителството на Украйна, както и от ОССЕ и други чуждестранни институции за обозначаване на украинската територия в Донецка и Луганска област под контрола на руските военни сили и проруските сепаратисти) са отменени всички санкции, обяви още украинският лидер.

Зеленски подчерта, че всеки, който може да се включи в боевете, трябва да го направи.

Украинският лидер се обърна и към войниците на противника на руски език: "Захвърлете оборудването си и си тръгнете. Не вярвайте на командирите си, не вярвайте на пропагандаторите си. Просто спасете живота си. Напуснете!"