OffNews.bg

Захарова: Френските войници в Украйна ще са ни легитимна мишена

Москва предупреди Париж, че ако френският президент Еманюел Макрон изпрати войски в Украйна, те ще станат легитимна мишена за руската армия.

На 2 май държавният глава в Париж заяви, че ако руските войски "пробият фронтовата линия" и "украинската страна отправи съответното искане", ще бъде необходимо да се повдигне въпросът за изпращане на западни войски в региона.

„Характерно е, че самият Макрон обяснява тази реторика с желанието да се създаде някаква „стратегическа неопределеност“ за Русия. Налага се да го разочароваме - на нас ситуацията ни изглежда повече от определена. Ако в зоната на конфликта се появят французи, те неизбежно ще станат мишени за руските въоръжени сили. Париж вече разполага с доказателства за това“, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Тя посочи, че в последно време Русия наблюдава увеличаване на броя на френските граждани сред убитите на бойното поле в Украйна.

"Показателно е, че войнствеността на господаря на Елисейския дворец се отхвърля не само от много съюзници от ЕС и НАТО, но и, което е най-важно, от огромното мнозинство френски граждани. Но Макрон изглежда не се смущава от това. Очевидно така трябва да изглежда една истинска "либерална демокрация", за която той така ревностно призовава в защита от външни и вътрешни врагове", добави пресалкашето на Лавров.

Според Захарова официален Париж манипулирал "вековния мит за руската военна заплаха за Франция и цяла Европа".

Руското министерство на отбраната вчера заяви, че в скоро време ще проведе военно учение, което ще включва отработване на употребата на тактически ядрени оръжия след появата на „заплахи“ от страна на Франция, Великобритания и САЩ, припомня Ройтерс.