OffNews.bg

Забраниха на руснаците изпита по английски TOEFL, не могат да учат в западни ВУЗ-ове

Организацията ETS, която провежда изпита по английски език TOEFL, забрани на руските граждани да се регистрират за теста. 

За това се разбра, след като руснаци откриха в профила си на сайта на TOEFL предупреждение: "За да спазим изискванията на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC), достъпът ви до продуктите и услугите на TOEFL е ограничен".

Освен това руските граждани вече не могат да изпращат в университетите, в които кандидатстват, резултатите от вече положените тестове.

На последвали запитвания за допълнителни разяснения по темата, от ETS обясняват, че поради изискванията на Министерството на финансите на САЩ жителите и гражданите на КНДР и Русия нямат право да се записват за изпита или да създават акаунт. Ограниченията засягат освен руските граждани, така и постоянно пребиваващите чужденци в страната.

През март ETS и IELTS забраниха провеждането на изпитите си в Русия и Беларус, но нямаше забрана на TOEFL за руснаците. TOEFL и IELTS са най-търсените изпити по английски език за кандидатите за чуждестранни университети. След като организациите напуснаха Русия, някои ученици започнаха да пътуват в чужбина, за да се явят на изпитите.