OffNews.bg

Вебер: Ако стана председател на ЕК, ще поискам да спрем преговорите за присъединяване на Турция

Не мисля, че Турция принадлежи към ЕС. Aко стана председател на ЕК,  ще помоля институциите да спрем преговорите с Турция. 

Това заявява водещият кандидат на ЕНП за евроизборите и претендент за поста председател на следващата ЕК Манфред Вебер в ексклузивно интервю за предаването „Брюксел 1” по Bulgaria ON AIR. По думите му, ако предложението му бъде подкрепено, това няма да е край на отношенията между европейските институции и Турция, а отваряне на нова страница.

Бих предложил на Ердоган да говорим за засилване на икономическото сътрудничество, например, като подобрим митническия съюз. Можем да говорим за визовата либерализация - това също е въпрос, който чака решение. Както и за борбата с тероризма – друг въпрос, който стои на масата. Имаме общи въпроси за решаване. Нека ги разглеждаме един по един, смята Вебер. 

Може да имаме по-добри отношения, но нека спрем нечестните предложения за пълно присъединяване, които няма да проработят,“ коментира Вебер пред водещата Милена Милотинова, която бе и депутат в Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа.