OffNews.bg

Украйна свали руски стратегически бомбардировач на 300 км от границата си

Руски стратегически бомбардировач Ту-22М3 се е разбил край Ставрополския край на Русия. Украйна заяви, че за първи път след руската инвазия нейните сили са свалили бомбардировач с голям обсег, използван за изстрелване на крилати ракети по украинските градове. 

Според губернатора Владимир Владимиров открити са трима пилоти, един все още е в неизвестност. 

Украинското разузнаване съобщи, че втори вражески бомбардировач е бил принуден да се обърне и не е изстрелял ракети, информира Униан.

„Вражески самолет на стратегическата авиация беше унищожен за първи път във въздуха от началото на войната, а това означава, че известен брой ракети не са били изстреляни по Украйна, каза представителят на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Министерството на отбраната Андрей Юсов по Радио Свобода. Той отбеляза, че разстоянието е около 300 км от украинската граница. 

Това е наистина знакова операция и епохален резултат за Украйна, подчерта Юсов.

Руската федерация първа съобщи за „катастрофата“ на самолета на територията на Ставрополския край на Руската федерация, причините се изясняват. По-късно руското министерство на отбраната съобщи, че бомбардировачът се е разбил „след изпълнение на бойна задача при връщане към родното си летище“. 

9 души, сред които три деца загинаха след обстрела на руските войски в Днепропетровска област, съобщиха от пресслужбата на Генералната прокуратура в Telegram, предава Укринформ. 

„Дете, което беше тежко ранено по време на масирана вражеска атака срещу Днепропетровск днес, почина в болницата, се уточнява в съобщението.

По-рано беше съобщено, че осем души са загинали в Днепропетровска област в резултат на руска ракетна атака, а 29 са били ранени.