OffNews.bg

Тръмп налага на мита на китайски внос за 50 млрд. долара, ЕС освободен от мита засега

Американският президент Доналд Тръмп ще подпише днес президентско разпореждане за налагане на мита на китайски внос на стойност 50 милиарда долара заради кражба на интелектуална собственост, съобщи заместник-директорът на американския Национален икономически съвет Еверет Айсенстат, цитиран от Ройтерс.

Мярката може да доведе до ответни мерки на Пекин и да се стигне до търговска война между двете най-големи икономики в света. 

С подписването на документа ще започне период на консултации за определяне на списък с китайски продукти, които могат да бъдат засегнати от митата.

Според Айсенстат става въпрос за сферите, в които Китай се опитва да спечели предимство чрез нечестни придобивания и насилствен трансфер на технологии от американски компании. 

По думите му Тръмп се готви да разпореди на финансовото министерство да предложи мерки за ограничаване на китайските инвестиции в САЩ. 

В същото време става ясно, че ЕС и още 6 държави засега ще останат извън действието на наложените тежки мита за внос на стомана и алуминий в САЩ, които бяха наложени също по идея на Тръмп. 

Робърт Лайтхайзър заяви пред комисия в Сената, че Тръмп е одобрил „пауза“ в митата, докато се водят разговори за намиране на по-трайно решение.

Освен ЕС, без мита засега ще са Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Мексико и Южна Корея.