OffNews.bg

Северна Корея арестува американец

Четвърти американец арестуваха в Северна Корея. Последният арестуван, от вчера е Тони Ким Хак-сон, който е задържан заради подозрителна  дейност срещу държавата, съобщава CNN.  

Действията на властите идват на фона на изключително напрегната обстановка между Пхенян и Тръмп заради севернокорейската ядрена програма.

Задържаният Ким Хак-сон работел в пхенянския Научнотехнологически университет. В него преподават няколко американци, а там се обучават главно деца на елита.

В края на април беше задържан друг американски гражданин, преподавател в университета - Ким Сан-дук, наричан също Тони Ким.

Тогава постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли коментира, че задържането на американеца е опит на режима на Ким Чен-ун да използва мъжа като средство за натиск върху Америка. 

Още двама американци бяха арестувани в Северна Корея - Ото Уормбиър, студент на 21 години, който беше осъден миналата година на 15 години принудителен труд за разпространяване на пропагандни материали и Пастор Ким Тхон-чхол, който излежава 10-годишна присъда за шпионаж.