OffNews.bg

Сърбия обеща да построи 30 км от „Южен поток“ до края на годината

Сърбия обеща да построи 30 км от газопровода „Южен поток“ до края на годината, съобщиха от „Сърбиягаз“.

От компанията увериха, че проектът ще бъде реализиран напълно в одобрените срокове.

Това е енергиен проект със стратегическо значение, преди всичко за енергийната стабилност и безопасност на ЕС. Той няма средносрочна или дългосрочна алтернатива, затова въпреки кризата в Украйна проектът ще бъде завършен навреме. Няма причина това да не стане, заяви мениджърът от „Сърбиягаз“ Душан Баятович. 

В проекта са направени промени. Например, в района на Войводина едно от разклоненията ще бъде насочено не към Италия, а към австрийския град Баумгартен, където се намира най-голямото газохранилище в Европа, обясни той.

В момента се извършва изкупуването на земята за разклонението и чакаме разрешението за строеж.

В началото на юни Сърбия съобщи, че отлага дейностите по изграждането на газопровода „Южен поток“ заради размразяването на проекта в България. Малко по-късно обаче сръбските власти увериха, че такова решение не е взето официално.

Бившият премиер Пламен Орешарски обяви спирането на проекта на 8 юни. След това обаче в писмо до ЕК кабинетът посочи, че няма причина за замразяването му.

Преди дни стана ясно, че бившият земеделски министър Димитър Греков е разрешил продажбата на безценица на земя във Варненско за строежа на „Южен поток“, а в края на юли бившият регионален министър Десислава Терзиева е подписала разрешение на строеж в „Паша дере“.