OffNews.bg

Русия съветва гражданите си да не пътуват, защото американците ще ги отвлекат

Руското външно министерство препоръчва на гражданите си да се въздържат от пътуване зад граница, ако имат подозрения, че американските органи на реда имат някакви претенции към тях.

В частност руското МВнР препоръчва въздържане от пътуване в страни, които са сключили със САЩ съвместни договори за екстрадиция. 

От министерството подчертаха, че в последно време са зачестили случаите на задържане на руски граждани в различни страни по настояване на американските органи на реда, съобщава радио Голос Росссии.

Сред последните случаи били арестите на Дмитрий Устинов в Литва, Дмитрий Белороссов - в Испания, Максим Чухарев - в Коста Рика, Александър Панин - в Доминиканската република.

„Практиката показва, че съдебните процеси срещу тези, които са били фактически отвлечени и отведени в САЩ, имат тенденциозен характер, като се основават на слаба доказателствена база и имат ярко изразен обвинителен уклон. В повечето случаи процесите завършват с незаконни присъди за дългосрочно лишаване от свобода” – пише още в съобщението на руското МВнР.