OffNews.bg

Русия готова да действа, ако джихадистите от Мосул тръгнат към Сирия

Руският първи дипломат Сергей Лавров обяви, че коридорът от иракският град Мосул може да открие възможност екстремистите от ИДИЛ да се прехвърлят от Ирак в Сирия. Москва съобразно тази ситуация ще предприеме решения от политически и военен характер, ако това се случи, и ако в Сирия, където руските части са по молба на правителството в Дамаск, се увеличат силите на групировката "Ислямска държава".

Според Лавров операцията в Мосул може да повлияе върху последващата разстановка на силите в региона. Той коментира, че сега възниква съперничество кой да превземе Мосул, съобщава БНР. Дали това ще са сухопътните части на Иран, и ако това стане, ще участват ли шиитските подразделения, както и каква ще бъде ролята на кюрдските сили и какво ще е поведението на Турция, която има свои армейски подразделения и Багдад непрекъснато протестира против тяхното присъствие на иракска земя. Немаловажен въпрос в този момент, според руския външен министър, е дали тази операция ще повлияе върху процеса на нормализация между двете течения в исляма – сунити и шиити.

По отношение на прекратените от днес руски и сирийски авиоудари срещу терористите от „Джебхат ан нусра“ в Алепо и предстоящата хуманитарна пауза в него, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че се надява страните, имащи влияние върху терористичната групировка, да ѝ повлияят да напусне града. Той обаче не се ангажира с отговор на въпроса дали след хуманитарната пауза ще бъдат възстановени бомбардировките над сирийския град Алепо, допълвайки че това ще зависи дали военните и терористите са напуснали града, както и дали е започнало да се прави ясно разграничение между терористи и умерената сирийска опозиция.