OffNews.bg

Румънски министър подаде оставка заради масовите протести

Министърът на бизнеса, търговията и предприемачеството Флорин Жиану подаде оставка заради много хилядните протести в страната. 

Жиану обяви решението си тази сутрин на страницата си във Фейсбук. 

Десетки хиляди румънци излязоха вчера на пореден протест след решението на кабинета да декриминализира група корупционни престъпления в полза на политици. 

Правителството прие промените в Наказателния кодекс на вечерно заседание, като наредбата влиза в сила, без да минава за разглеждане в парламента. 

Една от основните промени е, че за злоупотреба със служебно положение ще се смятат само случаите, в които щетата е по-голяма от 200 000 леи (44 000 евро). Според друга промяна - в Наказателно-процесуалния кодекс, дела по сигнал за нарушение могат да бъдат започвани, само ако сигналът е подаден не по-късно от шест месеца след престъплението.

Министър Флорин Жиану обяви, че подава оставка, защото "така му диктува съвестта, а тя не подлежи на преговори". 

Той допълни, че е мислил отговорно върху етичността на по-нататъшните си действия и за това как ще погледне в очите детето си и какво ще му каже след няколко години. 

"Да му кажа, че баща му е бил един страхливец и е гарантирал действия, които не споделя, или е избрал да излезе с вдигната глава от история, която не е негова", посочи Жиану.