OffNews.bg

Резников обяви на какъв ''териториален компромис'' е готова Украйна

Единственият възможен териториален компромис с Русия е Украйна да се върне на границите си от 1991 г. ВСУ ще освободят последователно всички завзети територии, включително Крим. Това заяви министърът на отбраната в Киев Олексий Резников в ефира на телевизия DR Denmark.

Според него Украйна трябва да стабилизира фронта, за да може Генералният щаб да избере най-благоприятните начини и направления за контранастъпление.

"Нуждаем се от контраофанзива, за да освободим териториите, и затова го обявихме като факт. Нашият народ и партньори очакват активни действия, а партньорите ни трябва да знаят, че се нуждаем от повече оръжия, за да го направим. Основната ни цел е освобождаването на всички временно окупирани територии в границите от 1991 г. Включително Херсон, Мариупол, Бердянск, Луганск, Донецк и, разбира се, Крим", подчерта Резников.

Министърът заяви, че въпросите за "компромиси" с Русия могат да бъдат разрешени само когато страната ни получи стабилна подкрепа от съюзниците и разбиране за архитектурата на сигурността за години напред.

"Компромисът е възможен само когато руснаците изтеглят войските си от Украйна и се обсъди въпросът за съседството между страните след освобождаването на териториите. Те ще трябва да платят обезщетения за цялата разрушена инфраструктура и за всички убити украинци - за убийства, изнасилвания, изтезания и всякакви други престъпления. Териториалният компромис е Украйна да достигне границите си от 1991 г.", заключи ръководителят на Министерството на отбраната.