OffNews.bg

Путин върна званието "Герой на труда"

Руският президент Владимир Путин върна званието „Герой на труда“, съобщи РИА Новости. Той взел решението, след като го обсъдил със свои доверени лица.

„Мисля, че не е лошо да възродим званието „Герой на труда“, но в това понятие не трябва да се приравнява със званието от съветско време“, заяви Путин. „Трябва всички да помислим и да се посъветваме с обществото, с обществените организации и да поставим и ясни и разбираеми критерии“, допълни той.

По думите му званието трябва да се дава не просто за количеството години, които някой е работил. За отличаването с това звание значение трябва да имат постигнатите резултати и приноса за развитието на страната.

„Смятайте, че решението сме взели ние с вас“, коментира Путин.

През август представителя на президента в Уралска област Игор Холманских заяви, че планира да предложи на Владимир Путин да върне званието „Герой на труда“ с наименованието „Герой на Русия“ и медала „За трудово отличие“.

Званието „Герой на труда“ се връчва в Съветския съюз между 1928 и 1938 година. С него са удостоявани работници с голям трудов стаж.

По-късно званието е преименувано „Герой на социалистическия труд“ и се връчва за „новаторска дейност в областта на промишлеността, селското стопанство, транспорта, търговията, научните открития и технически изобретения, съдействие за подема на културата, науката и могъществото на СССР“.