OffNews.bg

Нова книга дава поглед върху напрежението между Мелания и Иванка Тръмп

Бившата близка приятелка на Мелания Тръмп - Стефани Уинстън Уолкоф, разказва за обтегнатите отношения между първата дама на САЩ и дъщерята на американския президент - Иванка Тръмп. Иванка е заварена дъщеря на Мелания и плод на брака на Доналд и Ивана Тръмп.

Разкритията предстоят да бъдат публикувани на 1-и септември тази година в книга със заглавие „Мелания и аз: Възходът и падението на приятелството ми с първата дама“. В нея авторката подробно описва упоритите усилия, които тя и Мелания са положили, за да не допуснат Иванка да се появи на снимката от встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп, съобщи в сряда списание New York Magazine.

Част от признанията на Уолкоф гласят: "Всички бяхме изтощени и стресирани. Операцията "Блокирай Иванка" беше подла, но Мелания я беше възприела за своя мисия. Тогава смятахме, че Иванка не трябва да се превръща в център на внимание при встъпването в длъжност на баща ѝ."

Уолкоф е бивш директор по специалните събития на списание Vogue и е в близкия кръг на Мелания повече от десетилетие. Организирала е събития като Met Gala и някои, свързани с встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. Тя е първата служителка, която Мелания наема в Източното крило. Работи за първата дама без заплащане със статут на специален държавен служител, но не за дълго. По-късно разследванията около встъпването в длъжност на настоящия президент показват, че изплатената сума на фирмата на Уолкоф всъщност е близо 26 милиона долара. Това разкритие предизвика разрив в отношенията на Уолкоф и семейството на Тръмп. Всъщност подизпълнители и доставчици си разпределят почти цялата сума с изключение на 1,6 милиона долара. Така през февруари 2018 г. Източното крило обявява, че „е прекратило безвъзмездния договор за услуги с г-жа Уолкоф“.

Служител на администрацията на президента разкритикува Уолкоф и я обвини, че има поведение, което е „пълната противоположност на стила на госпожа Тръмп“, добавя Си Ен Ен.

Според твърдения на Уолкоф, Иванка и съпругът ѝ - Джаред Кушнер, и двамата служители в Белия дом, винаги са търсили възможности да подчинят и контролират Мелания и дори се опитали да завземат офиси в Източното крило при идването на Тръмп на власт.

"Иванка бе безмилостна и бе решена да бъде Първата дама и дъщеря и да узурпира офис пространство, което се полага на Мелания; дъщерята на президента целеше да бъде единствената жена, която се появява до него в публичното пространство", пише Уолкоф.

Източник, който е свидетел на смяната на президентите Обама и Тръмп, отхвърля твърдението, че Иванка някога е била "на лов за офис в Източното крило". Според него Иванка винаги е работила по политически въпроси в Западното крило. "Знам, че милиони пъти в медиите се споделя лъжата, че Иванка се е опитвала да превземе Източното крило, но това не значи, че тази информация е истина", твърди източникът, цитиран от Си Ен Ен.

Друго обвинение, което Уолкоф отправя към Иванка, е свързано с частния имейл сървър, който дъщерята на президента използва по време на работата си по официални политически въпроси.

„Иванка искаше от работните си контакти в Белия дом да ѝ пишат на личния ѝ имейл - това е абсолютно същото престъпление, в което Тръмп обвини Хилъри Клинтън по време на предизборната кампания“, пише Уолкоф. „Някой би ли скандирал „Заключете я!“ заради личния сървър на Иванка? Едва ли. Използването на личен имейл бе най-малкото лицемерно. Но семейство Тръмп си имаха свои правила и не се съобразяваха", пише авторката.

В отговор на това обвинение представителите на Иванка твърдят, че тя е кореспондирала през частен сървър, преди да бъде запозната с вътрешните правила, и че нито едно от съобщенията ѝ не съдържа класифицирана информация.