OffNews.bg

Навални направи профсъюз в наказателната колония, където лежи

Критикът на Кремъл Алексей Навални, който в момента излежава присъда в наказателна колония, създава профсъюз "Промзона" за гражданите, работещи в системата за изпълнение на наказанията, т.е. за затворниците и служителите в тях.

В профилите си в социалните мрежи Навални съобщи, че е изпратил уведомление за обединението до директора на Федералната служба за изпълнение на наказанията и до началника на колония № 6 с повишена сигурност в Мелехово, Владимирска област, където политикът излежава присъдата си.

"По принцип е лесно да бъдеш убит в затвора за подобно нещо. Те просто го затварят в килията и го пребиват до смърт. В очите на затворническата администрация това изглежда много дръзко. Но засега ми се разминава да бъда порицаван всеки ден. Освен това бях официално "предупреден" да не извършвам престъплението, което се готвя да извърша", казва Навални.

Администрацията на затвора смята за незаконно създаването на синдиката. Според Навални никой освен него не е в профсъюза. Но организацията вече има първата си победа: по искане на "Промзона" и с участието на адвокати от екипа на Навални администрацията на колонията заменя столовете в шивашкото помещение със столове с облегалки.

"Ако седиш на шевната машина по седем или осем часа на ден, повярвай ми, това е важно", казва политикът, който работи в шивашкия цех.