OffNews.bg

НАТО най-после отвори врати за Македония. А Русия се изгаври, че тласкат Скопие насила в пакта

Македонският премиер Зоран Заев и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подписаха днес документ за започване на преговори за членство на Република Македония в Северноатлантическия пакт.

Според условията на подписания документ Македония ще може да стане пълноправен член на НАТО, чак когато влезе в сила договорът с Гърция за решаване на спора за името на западната ни съседка и преименуването й в Република Северна Македония.

Македония участва активно в мисиите на алианса и допринесе за установяването на мир и сигурност в Афганистан. Днес НАТО демонстрира, че вратите към алианса остават отворени, заяви Йенс Столтенберг.

Поканата стана възможна след успешно проведените преговори между Скопие и Атина за името на страната, но съществено значение за цялостния процес има и подписаният „Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония“, съобщиха от българското министерство на отбраната.

Руските интриги не закъсняха

Очаквано руското външно министерство беше подразнено от новината.

Коментарът на официална Москва е, че Македония е вкарана в НАТО насила.

Подобни действия задълбочават разделението и повишават напрежението в Европа, твърдят от руското външно ведомство.

Вкарването на Македония насила в НАТО само потвърждава, че политиката на "отворени врати" става самоцел и инструмент за придобиване на контрол над геополитическа територия, смятат руските власти.