OffNews.bg

Може ли да се излиза от къщи само два пъти седмично? Според французите, да

След седмици на задължителна социална изолация повечето французи не изпитват стрес или депресия, излизат от къщи средно два пъти за 7 дни и прекарват значителна част от времето си в гледане на телевизия, в интернет или в онлайн комуникация с роднини и приятели.

Това показва социологическо проучване на Odoxa-CGI за обществените медии France Info и France Bleu, проведено онлайн между 25 и 30 март 2020 г. сред представителна извадка от 3 004 респонденти.

По-голямата част от анкетираните - 53%, излизат от къщи средно два пъти седмично. Само 7% излизат от къщи всеки ден, а 17% - изобщо не излизат от дома си.

Закупуването на хранителни стоки и стоки от първа необходимост е основната причина за излизането навън за мнозинството от жителите на Франция - 80%. На второ място - спорт и разходането на домашните любимци - 24%. По работа или заради неотложни задачи, свързани с работата - 16%.

Проучването показа, че по-голямата част от икономически активното население стои вкъщи. 24% съобщават, че продължават да работят дистанционно.

Повече от половината - 51% - в момента не работят. Става въпрос преди всичко за режима на "частична безработица", който засяга 5 милиона французи - те получават 84% от заплатата си, а държавата напълно компенсира разходите на работодателя.

По-голямата част от французите приемат спокойно задължителната социална изолация - на въпроса "Чувствате ли се депресирани?" 75% отговорят отрицателно. 57% не изпитват стрес или раздразнение. 

Много по-внимателно, отколкото преди епидемията от коронавирус, в момента 70 процента от французите следят новинарските емисии.