OffNews.bg

Макрон: ЕС е твърде слаб, бавен и неефикасен

Френският президент Еманюел Макрон предложи създаване на общи сили за намеса и общ бюджет за отбрана в ЕС. 

Макрон огласи предложенията си за реформи в ЕС в рамките на реч в Сорбоната. 

Сред предложенията му е създаване на Европейска академия за разузнаване, за да се засили взаимодействието между специалните служби и обмена на информация в името на борбата с тероризма, и Европейска прокуратура, която да работи по дела, свързани с терористична дейност, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Сигурността е основата на всяка политическа общност, а Европа е изправена пред двойно предизвикателство - постепенното и неизбежно оттегляне на САЩ и терористичната заплаха, заяви Макрон. Затова според него Европа трябва да има самостоятелен капацитет за намеса, допълващ НАТО. 

По думите му това трябва да се случи до началото на следващото десетилетие. 

Той настоя още за създаване на европейска гранична полиция, за да се подобри охраняването на границите, както и общи сили за гражданска защита за справяне с природни бедствия. 

Френският президент предлага още Европейски офис за предоставяне на убежище и общ стандарт за личните документи, както и европейска програма за интегриране и обучение на бежанци. 

"Европа е твърде слаба, твърде бавна и прекалено неефикасна. Само тя обаче може да ни осигури капацитет за действие пред големите съвременни предизвикателства", заяви Макрон. 

Той посочи още, че Европа не може да гледа на Африка като на заплаха, а трябва да я приема като партньор.