OffNews.bg

Конгресът на САЩ може да гласува помощта за Украйна още този уикенд

След месеци на отлагане Камарата на представителите на САЩ е готова да гласува този уикенд американскаta военна помощ за Украйна и Израел в размер на десетки милиарди долари, предадоха световните агенции.

И двете мерки обаче имат твърди противници в Конгреса и надеждите за приемането им зависят от крехката двупартийна коалиция, която трябва да преодолее трудните процедурни и законодателни пречки.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън от Републиканската партия заяви, че е твърдо решен да доведе пакета до гласуване, дори ако това може да застраши поста му.

Гласуването за Украйна ще бъде внимателно наблюдавано в Киев, който предупреди за спешната нужда от нова подкрепа от съюзниците си, тъй като Русия постига постоянни успехи на бойното поле.

Камарата на представителите трябва да гласува окончателно в събота, а Сенатът може да одобри пакета още този уикенд. Президентът Джо Байдън обеща да го подпише.

Предложението на Майк Джонсън за чуждестранна помощ предвижда 60,8 млрд. долара за Украйна, 26,4 млрд. долара за Израел и 8,1 млрд. долара за индо-тихоокеанския регион, включително Тайван. Камарата на представителите ще гласува всеки компонент поотделно, което увеличава възможността някои компоненти да бъдат одобрени, а други да не бъдат приети.