OffNews.bg

Ким Чен Ун забрани всички сватби и погребения

Севенокорейският лидер Ким Чен Ун наложи пълна забрана на погребения и сватби в страната в седмицата преди конгреса на Корейска работническа партия, който ще се проведе на 6 май, пише британското издание "Съндей таймс".

Партийното събрание е първото такова от 36 години насам. На него се очаква Ким Чен Ун да затвърди лидерството си и официално да обяви КНДР за ядрено въоръжена страна. 

Според говорител на южнокорейското министерство на обединението целта е да се осигури безпроблемното протичане на мероприятието. 

Това не е първият път, в който комунистическата страна налага строги мерки при провеждане на големи събития. Преди е била затваряна границата с Китай.

Още от средата на миналия месец е наложен по-сериозен контрол, спряно е свободното придвижване към и от столицата Пхенян. От провинцията са свикани допълнителни сили на реда, предава "Дейли НК", издание на избягали от режима корейци. 

Конгресът ще продължи 4-5 дни и освен официално да застане начело на страната, Кин Чен Ун ще обърне внимание и на продължаващите ядрени тестове.