OffNews.bg

Юнкер: Лидерите на Брекзита напускат кораба

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер разкритикува реакциите на поддръжниците на излизането на Великобритания от ЕС Борис Джонсън и Найджъл Фараж.

"Патриотите не се отказват когато нещата станат трудни, те остават", заяви Юнкер пред евродепутатите в Страсбург. 

Коментарът на люксембургския политик идва след като вчера Найджъл Фараж подаде оставката си като лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство (UKIP). Фараж е един от най-агресивните евроскептици и нееднократно е влизал в пререкание с депутатите в ЕП.

Преди дни и бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, който също е сред водещите фигури в подкрепа на Брекзита, отказа да се бори за премиерския пост.

 Юнкер каза, че не разбира желанието на поддръжниците на излизането на ЕС да забавят стартирането на официалната процедура за напускане.

"Вместо да разработят план, те напускат лодката", заяви Юнкер. 

Председателят на ЕК неведнъж се е сблъсквал с Найджъл Фараж в Европейския парламент. При последното изказване на десния лидер след оповестяване на резултатите от референдума в Обединеното кралство, Юнкер дори се обърна към британските депутати, за да ги попита какво правят в залата, щом са постигнали целта си.