OffNews.bg

Гласуване по пощата "лиши" Австрия от крайнодесен президент (обновена)

Независимият кандидат за президент на Австрия Александър Ван дер Белен печели изборите в Австрия, като по този начин предотврати възможността Норберт Хофер да стане първият крайнодесен държавен глава на страната. Това показват предварителните и неофициални резултати от вота, съобщава BBC, като се позовава на свои източници. 

Обрат в резултата донесоха гласовете, пратени по пощата, които донесоха победата за независимия Белен. Кандидатурата му беше подкрепена от Зелената партия. Часове преди обявяване на резултатите броят на гласовете за двамата кандидати беше изравнен, а окончателните резултати от балотажа се очакват тази вечер.

Първоначално лек превес имаше Хофер, който водеше с 51.9%, докато Ван дер Белен беше събрал 48.1%. Подадените по пощата 750 хил. гласа обаче се оказаха решаващи за крайния резултат. 

Официалните резултати, които бяха обявени в 18.00 часа българско време показват, че Ван дер Белен печели с 50,3%, от гласовете. Опонентът му събира подкрепа от 49.7% от избирателите, което означава, че има с 31 026 гласа по-малко от победителя. Самият Хофер призна поражението във Фейсбук си преди обявяване на официалните резултати.

Президентът в Австрия няма големи правомощия. Той обаче може да разпуска Националния съвет - по-важната Долна камара на парламента, като по този начин да предизвика предсрочни избори.