OffNews.bg

Евроексперти ще преговарят за безвизов режим с Турция

Експерти от Европейската комисия и от Европейската служба за външнополитическа дейност ще пристигнат в Турция тази седмица, за да преговарят за ускоряване на либерализацията на визовия режим за турски граждани, пътуващи в страни в Шенген. 

Това съобщи еврокомисарят по вътрешните работи, миграцията и гражданството Димитрос Аврамопулос в интервю за "Ди Велт", като допълни, че самият той скоро също ще бъде на посещение в Турция.

Ще направим всичко, за да може споразумението с Анкара да функционира изцяло и по план. Освен това ще предоставим подкрепа за ускоряване на провеждането на необходимите реформи, за да се изпълнят условията за либерализация на визовия режим, допълни Аврамопулос. 

По думите му убедеността в по-нататъшното партньорство с Турция се явява генералната линия на всички контакти със страната.

За отмяна на визовия режим Турция трябва да изпълни 72 условия, които бяха разписани в рамките на споразумението за бежанците, подписано преди месеци. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши Европейската комисия, че ако не бъде въведен безвизов режим, ще се отметне от споразумението и ще пусне мигрантите към ЕС. 

След неуспешния опит за преврат на 15 юли и последвалите го масови арести и уволнения Брюксел предупреди Ердоган, че неспазването на човешките права може да коства на Турция преговорите за присъединяване към ЕС. Подобни предупреждения бяха отправени и от страна на НАТО, но те все пак си останаха в рамките на коментарите след опита за преврат.