OffNews.bg

ЕНП замрази за неопределен срок членството на партията на Орбан

Европейската народна партия (ЕНП) замрази за неопределен срок членството на партията на унгарския премиер Виктор Орбан ФИДЕС. Решението беше съобщено от председателя на ЕНП Жозеф Дол, цитиран от БТА. 

Решението е било прието със 190 гласа "за" срещу три "против". По силата на това решение ФИДЕС няма да участва в партийните заседания, няма да има право на глас и няма да може да излъчва кандидати за партийни постове.

Председателят на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер уточни, че на утрешното заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕНП унгарският премиер Виктор Орбан няма да има право да присъства. ЕНП ще създаде комисия, която да наблюдава дейността на ФИДЕС и да препоръча по-нататъшни стъпки.

По думите на Вебер преговорите с партията на унгарския премиер са били честни и открити, но продължаването им е било невъзможно. Той уточни, че "има надежда за бъдещето", особено по въпроса със съдбата на Централноевропейския университет в Будапеща. Вебер отбеляза, че членството в ЕНП е свързано със споделянето на общи ценности. По неговите думи поведението на ФИДЕС напоследък няма нищо общо с програмата на ЕНП.

Вебер заяви, че чл.7 от договора за ЕС - лишаване от право на глас в общностните институции при липса на законност - не е достатъчен. Той настоя занапред ЕС да обвързва спазването на върховенството на закона с отпускането на средства от общностния бюджет заради "днешната европейска действителност".